Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στα ύψη η ανεργία, στα τάρταρα οι μισθοί και μετά την ύφεση

Τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και των μισθών σε χαμηλά και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύφεσης, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σε ερώτηση για τη δήλωση του Χορτσ Ράιχεμπαχ πως οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να ζουν με υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο υφυπουργός απαντά ότι «ουδείς ισχυρίζεται ότι θα λυθεί αυτόματα το πρόβλημα όταν βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης...».
Επιπλέον δηλώνει για την ανεργία πως «όσο διατηρείται σε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα θα συντηρείται και η πίεση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».
Ο Νότης Μηταράκης εξηγεί εμμέσως πλην σαφώς πως τόσο η ανεργία όσο και οι χαμηλοί μισθοί αξιοποιούνται για την προσέλκυση επενδύσεων, λέγοντας ότι «το μέγα ζητούμενο είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να διατηρήσουμε θετικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών και του τουρισμού».
Αυτός ο στρατηγικός στόχος κυβέρνησης - κεφαλαίου απαιτεί στο διηνεκές χαμηλούς μισθούς και κίνητρα στους ομίλους για να παράγουν φτηνά άρα ανταγωνιστικά προϊόντα.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, δεν είναι τα χαμηλά μεροκάματα, αλλά η έλλειψη ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης με τις τράπεζες «για να διατεθούν δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου