Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Από την Αθήνα με αγάπη: Αντιδράσεις από τους ισχυρισμούς Πάγκαλου για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Bήμα FM 99,5, σε συνέχεια του χθεσινού αποκαλυπτικού πρωτοσέλιδου των «ΝΕΩΝ» για τους κοριούς της NSA στην ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα». Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε μάλιστα ότι ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον καφέ του και το κουλούρι, είχε στο γραφείο του και μια στοίβα με έγγραφα που του έστελναν από την ΕΥΠ για τα θέματα που τον ενδιέφεραν.

ΤΙ ΑΚΟΥΓΕ. «Παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις δύο πρεσβείες, της Αγκυρας και της Αθήνας», είπε ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στο έργο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Ανέφερε δε ότι από το υλικό που κατέφθανε στο γραφείο του δεν μάθαινε κάτι σημαντικό, ότι όλα αυτά που έλεγαν τα ήξερε. «Απλώς, μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον αμερικανό πρέσβη να λέει στον συνάδελφό του στην Αγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is the motherfucker Pangalos doing?" (σ.σ.: τι κάνει ο γ… ο Πάγκαλος). Και ο άλλος να απαντά "this motherfucker called me today" (σ.σ.: ο γ… με πήρε τηλέφωνο σήμερα)». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η ΕΥΠ έγραψε μια ένδοξη σελίδα στην Iστορία.

Τις φωτιές που άναψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιχείρησε να σβήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με δηλώσεις του για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Ξεκινώντας από το ότι η ΕΥΠ είναι κατά τον νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, συνέχισε λέγοντας ότι επιτελεί την αποστολή της μέσα στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, για να καταλήξει στο ότι οι μυστικές μας υπηρεσίες συνεργάζονται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας. «Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις δηλώσεις Πάγκαλου.

Διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους για τις δηλώσεις Πάγκαλου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιου είδους «αποκαλύψεις» εκθέτουν τη χώρα και αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική της θέση. «Σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση του απολογούμενου για τις παρακολουθήσεις ηγετών συμμαχικών χωρών, μέσα στις οποίες ήταν και ο έλληνας Πρωθυπουργός, ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών δίνει επιχειρήματα στην Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ότι "όλοι το ίδιο κάνουν"», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του υποστηρίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις αυτές της ΕΥΠ έχουν γίνει πριν μια 20ετία και άρα όλα έχουν παραγραφεί - πράγμα που δεν ισχύει, αφού ο ίδιος έγινε υπουργός Εξωτερικών το 1996...

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Λάδι στη φωτιά των παρακολουθήσεων έσπευσε να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θεόδωρο Δρίτσα να υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν την «εκφρασμένη ήδη ανησυχία του κόμματος για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσοι και ποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τον ίδιο τρόπο «διασκέδασης» με τον κ. Πάγκαλο που διασκεδάζει ακούγοντας τον αμερικανό πρεσβευτή να ανταλλάσσει ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις.

Σε συνέχεια του πρωτοσέλιδου των «ΝΕΩΝ» για τους κοριούς της NSA στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα ερωτηματικό για το αν γίνονται παρακολουθήσεις και ότι το ΚΚΕ είναι 100% σίγουρο πως γίνονται. Για το ίδιο θέμα η ΔΗΜΑΡ κάλεσε με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις και να προβούν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ. «Είναι αδιανόητο η πρεσβεία μιας χώρας να λειτουργεί ως "κέντρο υποκλοπών"», κατέληγε η ανακοίνωση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου