Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Χαιδάρι: Φόβος για 800 διαθεσιμότητες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς ταλαντεύσεις στο δρόμο που έχει χαράξει στον χώρο της υγείας: κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, διαθεσιμότητα του προσωπικού τους, δραστική περιστολή δαπανών. Την περίοδο αυτή στο στόχαστρο μπαίνουν οι ψυχιατρικές δομές, τις οποίες το Υπουργείο έχει εδώ και καιρό εξαγγείλει ότι θα κλείσει. Η διαθεσιμότητα και ενδεχόμενη απόλυση τόσο πολλών υπαλλήλων θα είναι πραγματικός κόλαφος για το Χαϊδάρι. 

Την εβδομάδα που τρέχει τα σύννεφα πύκνωσαν και οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι. Ήδη σε συγκέντρωση τους στο Δαφνί η πρόεδρος του Σωματείου κ. Μένια Λουκέρη "χτύπησε καμπανάκι" και από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ξεκινούν κινητοποιήσεις από κοινού οι εργαζόμενοι σε Δαφνί και Δρομοκαΐτειο. Η μεγαλύτερη μονάδα ψυχικής υγείας της χώρας αποδομείται συστηματικά, ενώ οι ανάγκες νοσηλείας για ψυχικώς πάσχοντες αυξάνονται διαρκώς λόγω τής κρίσης... Οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν προσλήψεις αντί απολύσεις, καθώς τα περιστατικά που έρχονται στο Δαφνί έχουν ανεβεί κατά 40%, η πληρότητα του Νοσοκομείου είναι στο 118%, ενώ υπάρχουν τμήματα που θα έπρεπε να έχουν 25 κρεβάτια, αλλά με τις "επικουρικές κλίνες", κοινώς ράντζα, φτάνουν στα 40! 
Το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων γίνεται με το πρόσχημα της μεταφοράς των ασθενών σε εξωτερικές δομές του ΨΝΑ αλλά σε ΜΚΟ. Το υπουργείο Υγείας αποκαλεί την "κινητικότητα" των ασθενών "μεταρρύθμιση". Αντίθετα η πρόεδρος του Σωματείου δήλωσε στο "Χαϊδάρι Σήμερα" ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να υπηρετήσει νούμερα, να περικόψει χρήματα και να δώσει έδαφος την κερδοσκοπία στο χώρο της ψχικής υγείας. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγκρίνονται 105 εκατ. για τις ΜΚΟ και να μην χρηματοδοτούνται απ' ευθείας οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε να δοθεί λύση με αυτά. Γιατί δεν τα δίνουν σε ήδη επιτυχημένες δημόσιες μονάδες; Οι ΜΚΟ, τα Χριστούγεννα που δεν είχαν χρήματα, ήρθαν και άφησαν τους ασθενείς στην πόρτα του Νοσοκομείου μας. Όταν δεν θα υπάρχει δημόσιο Νοσοκομείο, πού θα τους πάνε; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία δεν παίρνουμε απαντήσεις.»   

Η διαθεσιμότητα και η ενδεχόμενη απόλυση των εργαζόμενων θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αλλά και για την πόλη μας θα είναι μια δραματική εξέλιξη, καθώς οι περισσότεροι κατοικούν στο Χαϊδάρι. Ήδη το λουκέτο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει προκαλέσει την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας ανάμεσα σε συμπολίτες μας. Ακολουθούν, δυστυχώς, μερικές ακόμη εκατοντάδες... 
 Αναρτήθηκε από το "Χαιδάρι σήμερα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου