Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Γαλλία: Πανάκριβο το Πανεπιστήμιο Α.Ε.

Τις τελευταίες μέρες, τα Συμβούλια Διοίκησης 10 γαλλικών Πανεπιστημίων εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλεται η έλλειψη πόρων από την οποία υποφέρουν και καταγράφονται τα προβλήματά τους. Σε σχετικό με το θέμα άρθρο της «Λε Μοντ» από τον Ιούλιο, σημειώνεται ότι 16 από τα 76 γαλλικά Πανεπιστήμια προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν έλλειμμα το 2013. Πολλά από τα ιδρύματα αντλούν πόρους από τα αποθεματικά τους, με αποτέλεσμα αυτά τα τελευταία να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας 30 ημερών λειτουργίας σε 50 από τα 76 Πανεπιστήμια. Από τον περασμένο Ιούλιο, η κατάσταση χειροτέρευσε.
Χαρακτηριστικά, το πανεπιστήμιο «Πολ Βαλερί Montpellier - IIΙ», με πρόσχημα το ετήσιο έλλειμμα των 3 δισ. ευρώ έκλεισε το Σεπτέμβρη το παράρτημα του στην κοντινή πόλη του Beziers, όπου φοιτούν 700 φοιτητές.  Η διοίκηση του έχει ανακοινώσει ότι είναι πολύ πιθανό να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των φοιτητών ενώ εξετάζεται ακόμα και το μέτρο της κλήρωσης για την εισαγωγή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο. 
Στο πανεπιστήμιο «Πάνθεον-Σορβόννη Paris-1», με έλλειμμα 4 εκατ. για το 2013, η διοίκηση προχώρησε σε πάγωμα προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και συγχώνευση εργαστηρίων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι υπεράριθμοι μέσα στα μαθήματα, ενώ συνολικά «έκοψε» 30.000 ώρες μαθημάτων. Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται και στα άλλα Πανεπιστήμια που έχουν ελλείμματα. 
Υπεύθυνη η πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και όχι τα μνημόνια
Από το 2006 αλλά και νωρίτερα, οι κατευθύνσεις της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση εφαρμόζονται και στη Γαλλία με το «Νόμο για τις ελευθερίες και τις αρμοδιότητες των Πανεπιστημίων» (νόμος - πλαίσιο) το 2007 επί Σαρκοζί και τον πρόσφατο νόμο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον Ολάντ που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα, το γαλλικό κράτος μεθοδικά περιόρισε δραστικά τη χρηματοδότησή του στα ιδρύματα. Οι νέες «αρμοδιότητες» (οικονομική αυτονομία) των Πανεπιστημίων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης επιδείνωσαν περισσότερο την οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, σε μια χώρα που δεν έχει μνημόνια, ούτε τρόικα.
Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων καταγγέλλουν βέβαια την έλλειψη πόρων, αλλά τα αιτήματα για χρηματοδότηση, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α. ώστε το Πανεπιστήμιο να παίξει το ρόλο του καταλήγουν να είναι απλές «ευχές», αφού στηρίζεται στην πράξη η στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ για την εκπαίδευση και ειδικά για την ανώτατη βαθμίδα της από διοικήσεις και τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών. Στόχος της είναι να προσαρμόσει το πανεπιστήμιο στις ανάγκες της αγοράς και στο νέο ρόλο του ως επιχείρηση που θα λειτουργεί με κριτήρια ανταποδοτικότητας, ενώ και το περιεχόμενο σπουδών και η έρευνα που θα κάνει θα υπαγορεύεται από τα μονοπώλια. 
Τα ελλείμματα θα αξιοποιηθούν για να πιέσουν τα Πανεπιστήμια να επιταχύνουν την προσαρμογή τους στο νέο τους ρόλο και με πίεση από τα μέσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης χρησιμοποιεί τα ελλείμματα για να "παγώσει" 100 - 200 προσλήψεις προσωπικού (εκπαιδευτικού και μη), ώστε να έχει καλύτερα περιθώρια στους πόρους που διατηρεί για "επενδύσεις". 
Οι φοιτητές πληρώνουν πανάκριβα το «πανεπιστήμιο της αγοράς»
Το κύριο είναι ότι, με ή χωρίς ελλείμματα, οι φοιτητές πλήρωναν και πληρώνουν πανάκριβα αυτό το πανεπιστήμιο της αγοράς: για δίδακτρα, για την περίθαλψή τους, για τα συγγράμματα, για στέγαση. Παράλληλα, θα βγαίνουν από εκεί μισοκαταρτισμένοι, αμόρφωτοι, φθηνό εργατικό δυναμικό για τα μονοπώλια.
Οι φοιτητές και στη Γαλλία θα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου και με το κομμάτι εκείνο των καθηγητών που δε βάζει το δάχτυλο στο «μέλι» των ερευνητικών προγραμμάτων με τα μονοπώλια. Να προσπεράσουν τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, όπου κουμάντο κάνει η UNEF, που έχει γίνει παρακλάδι των σοσιαλδημοκρατών, ενώ δρουν και διάφορες οπορτουνιστικές ομάδας (τροτσκιστικές κ.α.) που συντελούν και αυτές στον εκφυλισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου