Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα για την Υγεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης

Ψήφισμα που αναδεικνύει την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, ως ένα πρόβλημα καθαρά ταξικό, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης στη συνεδρίασή του στις 12 Μάρτη, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ύστερα από αιτήματα Λαϊκών Επιτροπών, Σωματείων και Μαζικών Φορέων της Δυτικής Αθήνας. Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Υγεία το Σάββατο 21 Μάρτη, στις 11.00, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, όπως επίσης και οικονομική βοήθεια των 100 ευρώ στις Λαϊκές Επιτροπές, σαν έμπρακτη στήριξη.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος δήλωσε:
«Όπως η πολιτική της ΝΔ, έτσι και η πολιτική και οι θέσεις της νέας συγκυβέρνησης για την Υγεία διαμορφώνονται με κριτήριο την πλήρη συμφωνία της με τη στρατηγική της ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επίσης και με τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτό που τελικά υπονομεύεται, είναι η δυνατότητα να αξιοποιηθούν από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και απορρέουν από τις κατακτήσεις της επιστήμης, τα επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και από τις στρατιές ανέργων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Για εμάς, η ανάκτηση των απωλειών και η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της πάλης σωματείων, μαζικών φορέων, συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος και σε αυτή τη βάση στηρίξαμε και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο το ψήφισμα για την Υγεία.
Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο, όπως εξάλλου κάναμε και στο παρελθόν, τόσο με τον αγώνα μας για την επαναλειτουργία των Ιατρείων του ΠΕΔΥ στην πόλη μας, όσο και με τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο.
Καλούμε, λοιπόν κι εμείς, από τη δική μας θέση, το λαό να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και να δημιουργήσει τους όρους αντεπίθεσης, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όπου η Υγεία θ΄ αποτελεί καθολικό και δωρεάν δικαίωμα για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Σήμερα, βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε μια κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την πρόνοια των εργαζόμενων. Ζούμε και εργαζόμαστε σε μία περιοχή, όπου οι δημόσιες μονάδες υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών λαϊκών οικογενειών.
Τα τελευταία χρόνια ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, πληρώνουν βαρύ φόρο σε ζωές και χρήματα, για να κυριαρχήσει η "υγιής επιχειρηματικότητα" στα ερείπια των δικαιωμάτων στη δημόσια υγεία, πρόνοια και ασφάλιση.
Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για την επέκταση του μνημονίου, υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν. Αποφεύγει να δεσμευτεί για να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, που χρειάζονται για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Μερικά στοιχεία για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας: Η θνησιμότητα έχει αυξηθεί, καθώς υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγεία.
Στη Δυτική Αττική, συγκεκριμένα:
  • Το "Αττικό" έχει υπερκορεστεί και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, αφού αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου στην Αγ. Βαρβάρα, τα ράντζα και η ταλαιπωρία ξεπερνούν κάθε όριο.
  • Καταργήθηκαν τα ιατρεία του ΙΚΑ. Τα ΠΕΔΥ λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι ανύπαρκτα.
  • Δημόσια εργαστήρια για εξετάσεις έπαψαν να υπάρχουν.
  • Στο Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" παραμένουν κλειστές πτέρυγες, λόγω έλλειψης προσωπικού και ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκαταλελειμμένα.
  • Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων υποβαθμίζεται συνεχώς.
  • Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη και χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη.
Αποδεικνύεται, με λίγα λόγια, με σκληρό τρόπο ότι είναι κοροϊδία και απάτη να ισχυρίζονται ότι τα κέρδη των μονοπωλίων θα μένουν άθικτα και παράλληλα οι εργαζόμενοι θα γιατρεύονται και θα βελτιώνουν τη ζωή τους.
Ο αντίπαλος της εργατικής τάξης και των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων παραμένει εδώ! Είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συγχαίρουν και χειροκροτούν την κυβερνητική εναλλαγή. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της. Ο στόχος είναι ένας. Οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμα φθηνότεροι, χωρίς δωρεάν παροχές υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.
Οι Λαϊκές Επιτροπές των περιοχών που βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα, καλούν σε μαζικό, συντονισμένο αγώνα με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και στόχων, για να υπερασπιστούμε τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας. Τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία - Πρόνοια ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα, χρειάζεται να συσπειρωθούν και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας.
Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται:
  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ("Αγία Βαρβάρα") πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία "Αττικόν" και Κρατικό Νίκαιας και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Καλούμε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 21 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου