Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δ. Κελάφας: «Είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ»



Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου οργάνωσε η παράταξη «Περιστέρι με Όλους-Ανατροπή» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου  Δημήτρης Κελάφας. Η εκδήλωση ήταν εμπνευσμένη από τη θρυλική φράση του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη «Είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ» που αντικατοπτρίζει το διακαή πόθο των ελλήνων για ενότητα, ομόνοια και συνεργασία.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Δήμου παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του φιλόλογου καθηγητή Νικολάου Νούλα που εκκινώντας από την παρακαταθήκη του μακρυγιαννικού τόπου σκέψης και ζωής ανέλυσε την ιστορική πορεία του ελληνισμού και παρουσίασε τον οικουμενικό χαρακτήρα
του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τον κοινοτικό τρόπο ζωής των Ελλήνων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή των σχολών παραδοσιακού χορού των αδελφών Φραγκάκη, του «Ελληνικού Παραδοσιακού Χορευτικού Ομίλου»,  του κρητικού συγκροτήματος «Δικταίοι Καστρινοί» και της τραγουδίστριας Μαρίας Σκουλά.

 
 Στην προσφώνηση του ο Δημήτρης Κελάφας αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας και της ομόνοιας που εκπορεύεται μέσα από το έργο του Μακρυγιάννη και τις προεκτάσεις που αυτό έχει στη σύγχρονη πραγματικότητα που περνά η χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του Δημήτρη Κελάφα:

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση της παράταξής μας και προσωπικά σας ευχαριστώ που για μια ακόμη φορά μας τιμάτε με την πολυπληθή παρουσία σας.
Η σημερινή εκδήλωσή μας γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της εθνικής εξέγερσης, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Και από αυτήν την άποψη ο εορτασμός της επετείου είναι πολύ σημαντικός.
Η ιστορία του εθνικού ξεσηκωμού το 1821 είναι γεμάτη από σελίδες απαράμιλλης γενναιότητας, παλικαριάς, τόλμης, αυτοθυσίας μα πάνω απ' όλα συλλογικότητας.
Όπως λέει και ο Μακρυγιάννης «Νάστιβε ο Καραϊσκάκης και οι σύντροφοί του τα πουκάμισά τους, εκίναγε το αίμα».
Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Και αυτή η πατρίδα δεν λευτερώθη με παραμύθια, αλλά με αγώνες και θυσίες…».
Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και μας έδειξαν πώς, με ποιο τρόπο μπορούμε να έχουμε επιτυχίες ως έθνος και λαός.
  

 
ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Οι σελίδες όμως του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, έχουν και πολλά κεφάλαια εθνικού διχασμού, εμφύλιων συγκρούσεων, αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών,
ανεπαρκών και ιδιοτελών πολιτικών ηγεσιών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη στιγμή που ο Ιμπραήμ αποβιβαζόταν στην Πελοπόννησο, τα ελληνικά στρατεύματα πολεμούσαν μεταξύ τους!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις αιτίες των συγκρούσεων, ήταν τα δάνεια που σύναψε το υπό δημιουργία τότε ελληνικό κράτος με την τότε «τρόικα» των «προστάτιδων δυνάμεων».
Μέρος από αυτά τα δάνεια αντί να καταλήξει στον αγώνα, κατέληξε στις τσέπες πολιτικών και προεστών, τη στιγμή που στα πεδία των μαχών ο απλός και άδολος λαός ξόδευε απλόχερα το αίμα του για την ελευθερία και την ενότητα. 

Δυστυχώς, πολλές από τις παθογένειες της σημερινής Ελλάδας έχουν τις ρίζες τους σε εκείνη την εποχή.

Παθογένειες που μας οδήγησαν στον όλεθρο των μνημονίων,
στην παραχώρηση μέρους της ανεξαρτησίας μας ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες.

Παθογένειες που μας έφεραν μπροστά σε έναν νέο, αληθινό πόλεμο με ανθρώπινα θύματα.

Και σήμερα, όπως την επομένη της ελληνικής επανάστασης του 1821,
καλούμαστε,  ιδίως στις γειτονιές και τις τοπικές κοινωνίες,
να ξανασταθούμε στα πόδια της, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, να δώσουμε μια νέα προοπτική στους ανθρώπους.
Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά το “Εμείς” κι όχι το “Εγώ”.
Πρέπει ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη.
Είναι απαίτηση της κοινωνίας να δημιουργηθεί μια Νέα Ελλάδα, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, με ενότητα, με συνεργασία, με πρόταξη της αποτελεσματικότητας και όχι της εικόνας και του ψεύτικου λούστρου.
Η παράταξή μας κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου θέλοντας να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Και νομίζω ότι εδώ στο Περιστέρι δίνουμε μαθήματα συνεργασίας και ενότητας.

Η κοινωνία σήμερα απαιτεί να επιμείνουμε στο “εμείς” και όχι το “Εγώ”.
Στην πραγματικά ανεξάρτητη κίνησή μας συνενώνονται δημοτικές παρατάξεις,
ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, στη βάση όμως αρχών, αξιών και προγραμματικών δεσμεύσεων.

Πιστεύω, ειλικρινά, ότι θα τα καταφέρουμε να νικήσουμε.

Καλωσορίζω, τον Φιλόλογο Νικόλαο Νούλα που δέχθηκε να οργανώσει τη σημερινή εκδήλωση.
Ο Νικόλαος Νούλας είναι πολύ στενός μου φίλος, είναι συνάδελφος δάσκαλος και μας ενώνει ο Γιάννης Μακρυγιάννης. Ο Νίκος είναι συστηματικός μελετητής του έργου του στρατηγού και εγώ φανατικός αναγνώστης.
Τα απομνημονεύματα του στρατηγού είναι πηγή πολιτικών αναλύσεων και έμπνευσης για τους πολιτικούς όλων των εποχών. Απηχούν το νου και την καρδιά του απλού λαού.
Ο Νικόλαος Νούλας είναι καθηγητής φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, έχει λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πλούσια συγγραφική και κοινωνική δραστηριότητα, είναι Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και κοσμήτορας του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός»

Νίκο σε ευχαριστούμε που μας έκανες την τιμή να έρθεις στο Περιστέρι.

Eπίσης ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Παναγιώτη και Γιώργο  Φραγκάκη που με τη σχολή τους παράγουν πολιτισμό, φροντίζουν για να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοσή μας και την μεταλαμπαδεύουν στη σύγχρονη εποχή με ένα τρόπο ιδιαίτερο και εξαιρετικό.
Τους ευχαριστούμε πολύ για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και τους εύχομαι  καλή δύναμη για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.

Ευχαριστώ πολύ τον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο»
και το κρητικό συγκρότημα «Δικταίοι Καστρινοί» που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Επίσης ευχαριστώ την κ. Κατερίνα Βουρλιωτάκη και τον κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλο για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και όλα τα στελέχη της παράταξής μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου