Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Τι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ξένοι δημοσιογράφοι

                                                          

                                        

 Τι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις ο ανταποκριτής της γαλλικής Liberation, ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο διευθυντής του Ιταλικού ANSA και ο ισπανός ανταποκριτής του δικτύου Euractiv

Η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια κεντρώα δύναμη που όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει λαϊκίστικες και μη ρεαλιστικές προτάσεις, όπως το διεθνές συνέδριο για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς και τα αυξημένα ποσοστά των αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το αντίστοιχο φασιστικό ουγγρικό κόμμα Jobbit, είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την Ε.Ε. Μιλώντας στο “ΘΕΜΑ” μερικοί απο τους γνωστότερους Ευρωπαίους ανταποκριτές εξηγούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αναφέρονται στο άμεσο μέλλον της Ε.Ε

“Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα δεν πρόκειται να έχουν ιδιαίτερη δύναμη ακόμα και αν καταλάβουν περισσότερες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματίσουν πολιτική ομάδα”, υπογραμμίζει στο “ΘΕΜΑ” ο δημοσιογράφος – θρύλος του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κατρεμέρ τονίζει πως η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή χρέους είναι σωστή, κάτι που θα πρέπει να συμβεί για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα χρέους, αλλά επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν εντάσσεται στην κρίση του ευρώ, καθώς η Ελλάδα είναι από μόνη της ένα πρόβλημα. “Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς κράτος. Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα από μόνη της. Ένα πελατειακό κράτος, με τεράστια προβλήματα διαφθοράς που αν αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα αποφάσιζε ουσιαστικά την αυτοκτονία της. Και μόνο η ιδέα της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι καταστροφή” υπογραμμίζει ο Ζαν Κατρεμέρ στο “ΘΕΜΑ”.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και και ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες Κριστιάν Σπιλμάν, μιλώντας στο “ΘΕΜΑ” υποστηρίζει πως ανάμεσα στα ακροδεξιά αντιευρωπαικά κόμματα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία και τη Χρυσή Αυγή της Ελλάδας υπάρχουν τεράστιες διαφορές. “Ούτε η Μαρίν Λε Πεν, ούτε ο Νάιτζελ Φάρατζ θα συνεργαστούν με τη Χρυσή Αυγή. Κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με ένα τέτοιο κόμμα” υπογραμμίζει ο κ. Σπιλμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που γεννήθηκε λόγω της κρίσης, ενώ ο κ. Τσίπρας παρόλο που κατά καιρούς εκφράζει λαϊκίστικες απόψεις, είναι ένας έξυπνος πολιτικός που δεν έχει καμία σχέση με τον Μπέμπε Γκρίλλο στην Ιταλία. Σχετικά με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη ενός διεθνούς συνεδρίου για το χρέος, ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου υποστηρίζει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κάτι απόλυτα ρεαλιστικό και θα συμβεί, αλλά τονίζει πως ο τρόπος με τον οποίον τη ζητεί ο κ. Τσίπρας είναι κάτι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ο διευθυντής του ιταλικού πρακτορείου ANSA στις Βρυξέλλες Ενρίκο Τιμπούτζι, τονίζει με τη σειρά του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ευρωπαϊκό, καθώς η χώρα μας έχει μια ανύπαρκτη οικονομία, ένα πελατειακό κομματικό σύστημα και τεράστια διαφθορά, ενώ υποστηρίζει πως η προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι μεν σωστές, αλλά ουτοπικές καθώς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

“Όλες οι προβλέψεις δείχνουν πως τα ευρωφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά το βασικό είναι να καταλάβουμε τί σημαίνει ευρωσκεπτικισμός. Ανάμεσα στα κόμματα της ακροδεξιάς και μερικά της ακροαριστεράς υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Ναι, το Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ στην Αγγλία και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αναμένεται να αναδειχθούν πρώτα κόμματα, αλλά μεταξύ τους έχουν τόσο μεγάλες διαφορές που είναι σχεδόν αδύνατον να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο τέλος λοιπόν αυτά τα κόμματα δεν θα έχουν ιδιαίτερη ισχύ. Οι τρεις βασικές πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα ελέγχουν τα 3/4 του Κοινοβουλίου” υποστηρίζει ο Χόρχε Βαλέρα, Ισπανός ανταποκριτής του δικτύου Euractiv στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο “το πιο ανησυχητικό είναι πως ακόμα και τα κυρίαρχα κόμματα αρχίζουν και υιοθετούν τη ρητορική των λαϊκίστικων δυνάμεων. Η εκλογή ίσως και δύο ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής θα είναι κάτι παράλογο τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και για την ελληνική δημοκρατία”. Ο Ισπανός ανταποκριτής υποστηρίζει πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οργής για τα μέτρα λιτότητας, αλλά ίσως και επειδή η ΧΑ έχει οργανώσει παράλληλα δίκτυα για Έλληνες που υποφέρουν από την κρίση και παίζει με μια πραγματικά προσχεδιασμένη τακτική. Αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει ένα διεθνές συνέδριο για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ο κ. Βαλέρα τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα βασικά λαϊκίστικα κόμματα στην Ε.Ε., ενώ σταδιακά μεταμορφώνεται σε μια κεντρώα δύναμη. “Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως το ευρώ δεν είναι βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα υιοθετούσε ουσιαστικά απόψεις εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάτι που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Τον τελευταίο όμως καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κεντρώο κόμμα και όχι Αριστερό. Το συνέδριο για τη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα που ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ρεαλιστικό. Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Είναι αδύνατον να γίνει λοιπόν ένα τέτοιο συνέδριο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποφασίσει και θα εφαρμόσουν μέρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αλλά όχι με τον τρόπο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ” δηλώνει στο “ΘΕΜΑ ο κ. Βαλέρα.
Ανάρτηση από το "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου