Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η νίκη Παχατουρίδη στο Περιστέρι και η επόμενη μέρα…



                                                          

 Γράφει η Ρούλα Τικοπούλου 
 
-Αν και είναι νωπή ακόμα η εκλογική αναμέτρηση και τα αποτελέσματά της (από μερικά τμήματα δεν έχει δημοσιευθεί  ένα μικρό μέρος των σταυρών των υποψηφίων) σ’ έναν από τους  μεγαλύτερου δήμους της χώρας, το Περιστέρι, δεν είναι νωρίς ωστόσο να προβληματιστεί κανείς και να βγάλει τα συμπεράσματά του,  νηφάλια πια στον απόηχο των… αναμενόμενων για πολλούς εξελίξεις στον δήμο μας.
Ας ξεκινήσουμε με την ανεξάρτητη για κάποιους  παράταξη Παχατουρίδη, και το 62% για να δούμε τι σηματοδοτεί για τον απλό δημότη, το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, τι λύσεις θα δώσει στα σημαντικά και πολύ σοβαρά προβλήματα της πόλης, του μνημονίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της καθαριότητας, του πρασίνου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, κλπ.
Η παράταξη Παχατουρίδη θα έχει στο δημοτικό συμβούλιο 28 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, πράγμα που την καθιστά αρκετά ισχυρή και δυνατή ως διοίκηση να περνάει πλειοψηφικά οτιδήποτε θέλει, χωρίς τον φόβο της  αντιπολίτευσης. Η οποία αντιπολίτευση στην ολότητά της αποτελεί μικρή μειοψηφία 17 τον αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό συμβούλων του Παχατουρίδη. Η παλιά φρουρά της διοίκησης το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και ήδη στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο δια στόματος Ν. Ευσταθιάδου ακούστηκε το «ο λαός αποφάσισε με 62%» που σημαίνει μην μας κουνάτε το δάκτυλο, είμαστε οι ισχυροί. Μέγα λάθος για μια επιτυχημένη όπως ισχυρίζεται η ίδια διοίκηση, να ξεκινάει με αλαζονική διάθεση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, σε υπεροπτικό ύφος.
Όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μεταβάλλεται ένας αριθμός από διψήφιο σε μονοψήφιο, εάν δεν προσέξουν και δεν κρατήσουν γερά το τιμόνι της δίκαιης αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης, που έσκασαν μύτη προεκλογικά ακόμη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το  μέλλον των παιδιών αυτής της πόλης. Σήμερα στο δήμο μας κλείνουν και συγχωνεύονται σχολεία, πολλά παιδιά θα μείνουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι εργαζόμενοι περνούν από το κόσκινο της αξιολόγησης, πολλοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα και άλλοι θα είναι υπό την απειλή της απόλυσης, η ανεργία μεγαλώνει υπερβολικά, τα μαγαζιά κλείνουν και γενικά τίποτα δεν προμηνύει ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες,  για έναν κόσμο που βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια και την απόγνωση.
Ο δήμαρχος εάν θέλει υστεροφημία θα πρέπει να αποδείξει ότι κατέχει επάξια το τιμόνι του ηγέτη, εκεί τον έβαλε ο λαός και  σεβαστή η επιθυμία του, να αφουγκραστεί την κραυγή των εκπαιδευτικών και γονιών αυτής της πόλης και να παλέψει μαζί τους, να μπει ο ίδιος μπροστάρης  για να μην κλείσουν τα σχολεία, να μην συγχωνευτούν. Δεν μπορεί να επικαλείται η διοίκηση την νομιμότητα μπροστά σε ένα τεράστιο κίνδυνο απειλής κλεισίματος σχολείων. Και στην τελική είναι νόμιμο να κλείνουν τα σχολεία;
Μέσα στον Ιούλιο προμηνύονται και νέες συγχωνεύσεις, ήδη ξεκίνησαν από το 2011 και σιγά-σιγά με την μέθοδο της σαλαμοποίησης θα κλείνουν και θα συγχωνεύονται ακόμα περισσότερα. Το τι σκέπτονται οι κρατούντες για την εκπαίδευση τα λέει το ίδιο το μνημόνιο. Ο ίδιος ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι είναι αντιμνημονιακός.. ωστόσο ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.. 

Η νίκη Παχατουρίδη

Και ας έρθουμε τώρα στο πώς η σημερινή δημοτική αρχή κατάφερε όπως λένε πολλοί να πάρει και τα σώβ…. των αντιπάλων της και να σαρώσει, και μάλιστα χωρίς την έστω αναμενόμενη φθορά των τόσων χρόνων διοίκησης. Μα είναι πάρα πολύ απλό και ευκολονόητο για τους τοπικούς τουλάχιστον δημοσιογράφους, που παρακολουθούν χρόνια τα δημοτικά τεκταινόμενα.  Η διοίκηση Παχατουρίδη έπαιζε μπάλα μόνη της στο γήπεδο, αποφεύγοντας εντέχνως τα αυτογκόλ και με τους αντιπάλους της στην εξέδρα. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν καθαρά θεωρητικός, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η κριτική δεν γίνονταν σε βάθος, δεν ήταν ουσιαστική και η δουλειά στον κόσμο και στις γειτονιές ανύπαρκτη. Η κινητικότητά της φάνηκε παραδόξως λίγους μήνες πριν τις εκλογές όταν πια το «παιχνίδι» είχε χαθεί.  Τα αποτελέσματα φανέρωσαν του λόγου το αληθές!
Η κεντροααριστερή πτέρυγα μια από τα ίδια, εκτός από την εκπρόσωπο της «Αριστερής Κίνησης» που είχε δυνατή φωνή, οι άλλοι εκπρόσωποι αρκούνταν μόνο σε θεωρίες, προβληματισμούς, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και κριτική σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί δεν έγινε κατανοητό ακόμα δυστυχώς, ότι ο πραγματικός  αντίπαλος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι τα καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Από τις κούνιες στις παιδικές χαρές, μέχρι τη λακκούβα, το σχολείο, το παράνομο παρκάρισμα, το απότιστο γρασίδι στις πρασιές, τους λερωμένους κάδους, την δύσβατη μετακίνηση των αναπήρων, των μητέρων  με τα καροτσάκια στους ανύπαρκτους πεζόδρομους, στα πολύβουα μαγαζιά, στους εκκωφαντικούς θορύβους, στους βρώμικους υπονόμους κ.α.
Η πτώση των ποσοστών των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων απέδειξε ότι ο κόσμος βλέπει με άλλα κριτήρια την αυτοδιοίκηση, σίγουρα όχι κομματικά πια και ψηφίζει ανάλογα. Δεν παρασύρεται όπως λένε κάποιοι μόνο από ωραία λόγια, αλλά θέλει λύσεις έστω στο μικρό αίτημά του. Και όταν λυθούν τα μικρά του προβλήματα, τότε θα αναζητήσει τα μεγάλα. Η διοίκηση Παχατουρίδη μπορεί να μην ικανοποίησε σε μέγιστο βαθμό τα μικροαιτήματα των δημοτών της, αλλά έπαιξε τέλεια τον καλό ακροατή, αλλά και τον καλό Σαμαρείτη.  Ο καθένας με τα «όπλα» του.
Και στην τελική είναι ταλέντο να βλέπει κανείς από το δικό του μετερίζι,  πως πρέπει να κινηθεί και σε ποια κατεύθυνση, ποια είναι τα όπλα του αντιπάλου, πως πρέπει να μετρήσει ο ίδιος τις δυνάμεις του και να κινηθεί ανάλογα. Οι εκλογές είναι ένα πεδίο αναμέτρησης ιδεολογικών δυνάμεων  και  ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι ποτέ δεν πάει κανείς σε ένα  πόλεμο ηττημένος, αντίθετα προετοιμάζεται σαν αστακός και ορμάει! Άλλωστε η μάχη μετράει και το αποτέλεσμα θα έρθει μόνο του!

Η νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου

Το νέο σώμα του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται  αρκετά ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Στην ομάδα του Παχατουρίδη θα προστεθούν πολλοί νέοι άνθρωποι, ελπίζουμε να βγει κάτι καλό  από αυτό, ο πυρήνας παρόλα αυτά παραμένει ο ίδιος. Η ομάδα Κελάφα θα είναι μια από τα ίδια με εξαίρεση την Η. Ζερβάκη η οποία θα αναταράξει τα νερά, ενώ συζητιέται έντονα και η παραμονή του ίδιου του  Κελάφα ως επικεφαλής της παράταξης.  Στην ομάδα Κουγιουμτζή επίσης θα έχουμε νέα πρόσωπα καταξιωμένα στον χώρο τους, στην ομάδα Τημπλαλέξη προστέθηκαν άτομα αγωνιστές και δοκιμασμένα χρόνια στο Περιστέρι, και τέλος θα έχουμε δύο άτομα ισχυρά και καταξιωμένα στην «Αριστερή Κίνηση».
Η διοίκηση Παχατουρίδη θα είναι πολύ ισχυρή το επόμενο χρονικό διάστημα, εάν χειριστεί με σύνεση το μεγάλο ποσοστό που της έδωσε ο κόσμος του Περιστερίου, αν όχι τότε θα ακολουθήσει  τη μοίρα αυτών που «καβάλησαν το καλάμι» της εξουσίας με τις όποιες συνέπειες.
Από την άλλη η αλλαγή πλεύσης στην αντιπολίτευση επιβάλλεται με ρόλο ουσιαστικό, δυναμικό, ρεαλιστικό, χωρίς η ίδια να καταναλώνεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και μεγαλοστομίες. Τώρα πλέον δεν επιτρέπονται λάθη, η εμπειρία δίδαξε πολλά και η λογική προτρέπει αξιόλογη και αξιοπρεπή στάση! Οι καιροί είναι δύσκολοι!



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου