Τρίτη 27 Μαΐου 2014

"Να υπάρξει άμεση ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου σε όλη τη χώρα":



                                                          

  Με αφορμή το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη δήλωσε τα εξής:
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας υπενθύμισαν με τον πιο επείγοντα τρόπο την υπαρκτή ανάγκη αναβάθμισης της αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Τόσο ο σεισμός της Λήμνου (ευτυχώς με ελάχιστες ζημιές), όσο και ο σεισμός της Κεφαλονιάς (με εκτεταμένες ζημιές και βλάβες) απέδειξαν ότι μια σειρά κτιριακών υποδομών –ανάμεσα στις οποίες και δημόσιες εγκαταστάσεις- είναι ευάλωτες στα χτυπήματα που προκαλούν οι σεισμοί.
Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα ακριβής μέθοδος πρόγνωσης των σεισμών, είναι όμως δυνατή η αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Για την προστασία των πληθυσμών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως:
Ø  Ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου σε όλη την επικράτεια. Ο έλεγχος αυτός ξεκίνησε εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν ως τώρα ελεγχθεί λιγότερα από 20% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, αλλά, ιδιαίτερα τα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας, έχει εγκαταλειφθεί. Άμεση προτεραιότητα σε κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως σχολεία, νοσοκομεία, χώροι εργασίας, κ.λπ.
Ø  Οργάνωση ελεύθερων χώρων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ø  Δημιουργία δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, έτοιμων για άμεση επέμβαση, σε περιπτώσεις θεομηνιών, για περίθαλψη και αρωγή των πληγέντων πληθυσμών.
Ø  Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στην περιοχή της Λήμνου ώστε το νησί να ξαναβρεί  τους κανονικούς του ρυθμούς, δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου