Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ


Αποτελέσματα εκλογών 2015 - Διεθνής Τύπος: Συντριπτική και ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Κορυφώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο Τύπου του Ζαππείου, λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Κυριακής.
Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί στάθηκαν μπροστά το video wall προκειμένου να καταγράψουν τις εκτιμήσεις των exit polls όπως αυτά μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα τηλέφωνα, έτσι, πήραν φωτιά, καθώς όλοι έσπευδαν να μεταδώσουν τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα περιθώρια αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντίδραση μάλιστα των ξένων ΜΜΕ, όπως αναμενόταν άλλωστε λόγω της κρισιμότητας των ελληνικών εκλογών, ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.
Το Reuters, αφού χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει πως το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι αυτό της αυτοδυναμίας που θα καθοριστεί από τα ποσοστά των «μικρότερων κομμάτων».
Στη «μεγάλη διαφορά» εστιάζει και δημοσίευμα της New York Times, υπογραμμίζοντας τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, στις ανταποκρίσεις τονίζεται ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τα exit polls, «κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι' αυτό, χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο επικρατέστερο ενδεχόμενο 7κομματικής Βουλής, αλλά και στη «μάχη» της τρίτης θέσης ανάμεσα στο «κεντρώο Ποτάμι» και το «ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου