Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Σγουρός: Ούτε ένα ευρώ στην Περιφερεια για πυροπροστασία

Την αδήριτη ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, την αποτελεσματική λήψη μέτρων πρόληψης και την άμεση απόδοση των απαιτούμενων πόρων από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής για την πυροπροστασία ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Στην αναλυτική του ομιλία ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός τόνισε:
«Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το κεντρικό κράτος όταν οι Δήμοι έχουν εισπράξει 18 εκατομμύρια Ευρώ για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν, αφού η ίδια ιστορία που έχει γίνει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΥΠΟΜΕΔΙ στην Περιφέρεια Αττικής, επαναλαμβάνεται και στην Πυροπροστασία: το κεντρικό Κράτος μεταβιβάζει αρμοδιότητες χωρίς όμως να μεταβιβάζει και τους αντίστοιχους πόρους, όπως άλλωστε ρητά ορίζει στο άρθρο 102, παρ. 5. του Ελληνικού Συντάγματος.
Εμείς από τη μεριά μας ως Περιφέρεια Αττικής προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να συμβάλλουμε στη θωράκιση της Αττικής. Πέρσι, διαθέσαμε από δικούς μας πόρους 1,5 εκατομμύριο Ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται το κόστος για τις αποψιλώσεις που και πάλι καλύψαμε από δικά μας χρήματα. Όπου χρειάστηκε συνδράμαμε το έργο της Πυροσβεστικής με υδροφόρες, βυτιοφόρα και μηχανήματα, αλλά με πατριωτισμούς δεν δίνουμε οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέδειξε για άλλη μια φορά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τονίζοντας «Πέρα από την έλλειψη των απαραίτητων πόρων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την παράνοια των θεμάτων της γραφειοκρατίας, αφού για παράδειγμα υπήρξε περιστατικό στο οποίο στείλαμε υδροφόρες σε κάποια πυρκαγιά και μετά είχαμε πρόβλημα με την έγκριση της σχετικής δαπάνης από την υπηρεσία εντελλομένων».
Τέλος, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες για το φετινό καλοκαίρι, γεγονός που κάνει ακόμη πιο άμεση την ανάγκη για αποτελεσματικό συντονισμό και απόλυτο καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των αξόνων δράσεις όλων των φορέων της πυροπροστασίας.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της αντιπυρικής προστασίας και του ρόλου της Περιφέρειας Αττικής σε αυτήν αναλύθηκε, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου