Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ: «Το πρώην στολίδι της Δυτικής Αθήνας ψυχορραγεί»

                                             
                           
Σε τριτοκοσμική κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Αττικό νοσοκομείο Χαϊδαρίου. Η εικόνα του μαρτυράει την μνημονιακή αθλιότητα που βιώνει η υγεία μας, με ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, σε ελλείψεις τεχνολόγων, τραυματιοφορέων, με κλειστές κλίνες και κλινικές και  με ράντζα στους διαδρόμους.
Επίσκεψη και συνάντηση εργασίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» πραγματοποίησε την Τετάρτη Μαϊου ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου συνοδευόμενος από Περιφερειακούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους της Δυτικής Αθήνας, εκπροσώπους φορέων και των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τον Αντιπεριφερειάρχη υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης και εκπρόσωποι των εργαζομένων. 
                                                  

Στη σύντομη περιήγηση στους χώρους του Νοσοκομείου ήταν εμφανής η υποβάθμισή του. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας όπου τέθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο:
Νοσηλεία ασθενών σε επικουρικές κλίνες (ράντσα ή φορεία) στους διαδρόμους του Νοσοκομείου.
Έλλειψη προσωπικού για ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί 2 εκατομμύρια πολιτών με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά οι κλινικές του και η ΜΕΘ. Επίσης, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ της Παιδιατρικής ζήτημα σοβαρό καθώς στη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα Νησιά δεν υπάρχει Νοσοκομείο Παίδων κ.α.
Έλλειψη τραυματιοφορέων (11 τραυματιοφορείς για όλο το Νοσοκομείο που διαθέτει 650 κλίνες και έχει 130% -150% πληρότητα)
Παροπλισμός κλινικών και χειρουργείων. Παραμένει κλειστή η ουρολογική κλινική, ενώ λειτουργούν οι 6 από τις 24 αίθουσες χειρουργείων.
Έλλειψη κοιτώνων εφημερευόντων ιατρών.
Ελλείψεις στη συντήρηση του Νοσοκομείου και σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. (Κέντρο Υγείας Περιστερίου, τα υποκαταστήμα του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ στη Δυτική Αθήνα)
Προβλήματα συγκοινωνιακής κάλυψης, σήμανσης, κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Έλλειψη παιδικού σταθμού εντός του Νοσοκομείου για τους εργαζομένους του Νοσοκομείου. 
                                          


Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν παραχωρηθεί 12 στρέμματα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία παιδικού σταθμού και πάρκινγκ, δεν μπορούν να παραληφθούν λόγω ολιγωρίας από την κεντρική διοίκηση.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης στην εισήγησή του τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» Ιωάννης Πλαγιαννάκος τόνισαν τις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι εργαζόμενοι να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Πρότειναν την συνεφημέρευση με άλλο Νοσοκομείο ως πρώτο βήμα για τη μερική βελτίωση της κατάστασης.
Στη συνάντηση εργασίας τοποθετήθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Διοικητής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» Καθηγητής Νίκος Κελέκης, ο εκπρόσωπος των ιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ Δ/ντής Δημήτρης Μανίκης, ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιώργος Πετρίκκος, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Χρήστος Λιάπης, ο Δ/ντης της ΜΕΘ Καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης, η Δ/ντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ελένη Πισιμίση, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Σωτήρης Παρασκευάς, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής αρωγής της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Σμέρος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Πανταλάκη, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου Αναστάσιος Θεοδωράκος, Αγ. Βαρβάρας Αλεξάνδρα Φέγγη, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νικόλαος Παντελιάς. Παρευρέθηκαν, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλης Γιαννακάκος και  Γιάννης Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου Ευάγγελος Αυγουλάς, Αιγάλεω Μιχάλης Κούτελος, Χαϊδαρίου Ελευθερία Τοκατλίδη, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας Ελένη Ζαχαροπούλου και η εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ Μαρία Τσάκωνα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου τόνισε «Αναλάβαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας (Αντιπεριφέρεια και Δήμοι) αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει και ανθρωπιστική. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, ούτε την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια στην επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, να δράσουμε συμπληρωματικά και συλλογικά. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί την αφετηρία καταγραφής και επίλυσης των ζητημάτων που έχουν σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
                                              


                                         










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου