Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αιθιοπία - Αίγυπτος: Αντιδράσεις για την εκτροπή των νερών του Νείλου

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις έντονες αντιδράσεις όπως Αιγύπτου και του Σουδάν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ξεκίνησε την εκτροπή νερών του Μπλε Νείλου ενόψει των εργασιών έναρξης κατασκευής ενός γιγαντιαίου φράγματος για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.
Ωστόσο ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Ντεμέκι Μεκόνιν ισχυρίστηκε ότι η εκτροπή των νερών του ποταμού για την δημιουργία του «Φράγματος της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» που προβλέπεται να οδηγήσει στην παραγωγή ρεύματος 6.000 μεγκαβάτ (με εκτιμούμενο κόστος τουλάχιστον 6 δις δολάρια) δεν θα είναι επωφελής μόνον για την Αιθιοπία αλλά και για «τις γειτονικές χώρες».
Η Αίγυπτος και το Σουδάν αντιδρούν στην κατασκευή του φράγματος θεωρώντας ότι το έργο θα παραβιάσει την (επί αποικιοκρατίας επιτευχθείσα) συμφωνία του 1959 που έδινε στην Αίγυπτο το 70% των υδάτων του Νείλου. Η Αιθιοπία από την πλευρά της θεωρεί την συμφωνία του 1959 «αναχρονιστική» υποστηρίζοντας ότι παραβλέπει τις σύγχρονες ανάγκες πέντε γειτονικών χωρών που υδρεύονται από τον Νείλο και τους παραποτάμους του.
Την Τρίτη εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι επιφυλάχθηκε να αντιδράσει στις κινήσεις της αιθιοπικής κυβέρνησης δηλώνοντας πως θα καθορίσει τη στάση της μετά την επικείμενη έκθεση της Τριμερούς Επιτροπής Λεκάνης του Νείλου που απαρτίζεται από αξιωματούχους της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν.

902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου