Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Άκαρπη και η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία με168 - «παρών» 131

  Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με αισθητή ενίσχυση, ωστόσο, της μερίδας των βουλευτών που τον υπερψηφίζουν.

Στη σημερινή ψηφοφορία, επί 299 παρόντων βουλευτών, 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, ενώ 131 ψήφισαν «παρών». Για την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή ψηφοφορία, απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι.
Όπως και την προηγούμενη φορά, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών, σε σχέση με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων τους. Έτσι, οι 127 βουλευτές της ΝΔ και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προτείνει τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία, υπερψήφισαν την υποψηφιότητά του, ενώ οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών». Από τους 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ, στην ψηφοφορία παρέστησαν οι 11, ψηφίζοντας «παρών», ενώ η βουλευτής τους, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δεν παρέστη (από το κόμμα της θεωρείται δικαιολογημένα απούσα) και παρότι με επιστολή της δήλωσε πως αν βρισκόταν στη Βουλή θα ψήφιζε «παρών», αυτή η επιστολή δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι διαφοροποιήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία, αφορούν τους ανεξάρτητους βουλευτές, στους οποίους προστέθηκε σήμερα και η μέχρι χθες κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει και κατά την πρώτη ψηφοφορία, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής.
Σήμερα, σε αυτούς προστέθηκαν οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, τέσσερις πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.
«Παρών» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφισαν όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές το είχαν πράξει και κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης, στους οποίους προστέθηκε και η ανεξάρτητη, πλέον, Νίκη Φούντα.
Η επόμενη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.
Δηλώσεις βουλευτών
Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η σταθερότητα της χώρας δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως «η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτής της χώρας μπαίνουν πάνω από την μικροπολιτική και από κόμματα και το εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων». «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο» σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Υπάρχουν τρεις δεξαμενές. Υπάρχει η δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών, εκ των οποίων κάποιοι έχουν κάνει δηλώσεις που επιτρέπουν σκέψεις ότι θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχει κίνηση μέσα στη ΔΗΜΑΡ και δεν ξέρω τη στάση ορισμένων άλλων βουλευτών από άλλα πολιτικά κόμματα» πρόσθεσε.
Την πρόθεσή του να επιμείνει στο «παρών» στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος. «Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Δεν υπήρξε κάποια έκπληξη. Ήταν το "168" που νομίζω πλέον είναι το ταβάνι για την κατά μόνας προσέλκυση βουλευτών», δήλωσε. «Το Ποτάμι -και το έχω συζητήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη- γνωρίζει τη θεση μου. Είμαι ο μονος ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμη που εκείνο το κόμμα παίρνει αυτή τη θέση δεν θα ήταν καλό και θεσμικά να βγει ο Πρόεδρος με την ψηφο ενός πρώην Συριζαίου βουλευτή», σημείωσε ο κ.Τατσόπουλος.
«Η στροφή του κ. Σαμαρά προς την συναίνεση σήμερα απέδωσε καρπούς. Η προεδρική εκλογή ξεκινάει τώρα», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ψήφισε στη σημερινή ψηφοφορία τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην ερώτηση αν «υπάρχει κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση από τους ανεξάρτητους βουλευτές» ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Όλα είναι θέμα πολιτικής. Και πρέπει να είναι θέμα πολιτικής».
«Ψήφισα τον Σταύρο Δήμα γιατί τον εκτιμώ ιδιαίτερα, έχει μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία και πιστεύω ότι ως Πρόεδρος θα συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο για μια καλύτερη πορεία της χώρας», δήλωσε μετά την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Π. Μελάς.
«Ο τόπος χρειάζεται φωτισμένες ηγεσίες. Όταν ζητάς συναίνεση, πρέπει να την προσφέρεις κιόλας. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να βρούμε χώρο και θα υπάρξει τόπος στην κοινή λογική» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος. Ερωτηθείς τι μεσολάβησε από την πρώτη ψηφοφορία, από την οποία απείχε, ο κ. Γιοβανόπουλος απάντησε: «Δεν με έκανε να αλλάξω κάτι. Ήταν κραυγή η στάση μου στην πρώτη ψηφοφορία, για την ανάγκη συνεννόησης».
«Η πατρίδα έχει ανάγκη να περάσει στην επόμενη μέρα. Εγώ έπραξα το καθήκον μου, έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Στήριξα τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, την οποία εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο. Είμαι περήφανος για την πράξη μου», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Μπούκουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου