Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Πρωθυπουργός ο Αρσένι Γιάτσενιουκ

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβερνητική σύνθεση και ζήτησαν από τη Βουλή να την εγκρίνει. Η Ανώτατη Ράντα (Βουλή) αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο Πέμπτη. Η σύνθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Μαϊντάν, στο πλαίσιο συγκέντρωσης που διοργανώθηκε εν είδει «λαϊκής συνέλευσης».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μέλος του Κόμματος «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, προτάθηκε για πρωθυπουργός.
Από το κόμμα «Πατρίδα» προτάθηκαν επίσης ο Μπόρις Τάρασιουκ, για τη θέση του αντιπροέδρου, υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ο Αντρέι Παρουμπίι ως επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας και του Συμβουλίου Άμυνας.
Κυβερνητικό αξίωμα προτάθηκε ακόμη και στον ηγέτη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρι Γιαρός, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν την έχει αποδεχθεί.
Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών προτάθηκε ο Αλεξάντρ Σλαπάκ, ο Πάβελ Πετρένκο για υπουργός Δικαιοσύνης και ο Πάβελ Σερεμέτα θα είναι πιθανότατα ο υπουργός Οικονομίας.
Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστχιτσα, ενώ υπουργός Εσωτερικών θα παραμείνει μάλλον ο Αρσέν Αβάκοφ.
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου