Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Περιστέρι: Τα σωματεία του στίβου στενάζουν κάτω από την «μπότα» των ΠΑΕ

Του Νίκου Γεωργόπουλου*
«Όπου και να κοιτάξω η Ελλάδα με πληγώνει». Τα λόγια αυτά του ποιητή έρχονται στο μυαλό και στα χείλη, όποιου επισκέπτεται τους αθλητικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο Περιστέρι. Ένα δήμο, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εκ των οποίων σχεδόν οι 200.000 είναι παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη να αθληθούν, να παίξουν, να αποκτήσουν φίλους, να κοινωνικοποιηθούν. Και όλα αυτά χωρίς κατάλληλους χώρους! Όμως ο αθλητισμός είναι και αυτός ένα σχολείο και πρέπει να καλλιεργείται σε ανάλογο περιβάλλον. Ένα ωραίο γυμναστήριο, δημιουργεί άλλα αισθήματα στο παιδί, ενώ ένας άσχημος αθλητικός χώρος προδιαθέτει αρνητικά το παιδί.
Ανύπαρκτος ο στίβος στο δημοτικό γήπεδο Περιστερίου
Το Περιστέρι δυστυχώς, δεν έχει να δώσει τίποτα στα παιδιά, καμιά διέξοδο. Στο Δημοτικό Στάδιο (στο οποίο έχει γίνει «κατάληψη» από την ΠΑΕ Ατρόμητος με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής) προσπαθούν να επιβιώσουν τρεις σύλλογοι του Στίβου. Ο ΟΦΚΑ Περιστερίου, το Σωματείο «Γιάννης Μπαλάσκας » και ο Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού «Ηλίας Βεργίνης». Ο Ηλίας Γεωργίου, είναι ο γραμματέας του «Ηλίας Βεργίνης» και πρόεδρος των Κριτών Στίβου Δ. Αττικής. Βρεθήκαμε μαζί του στο στάδιο και διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» την εικόνα της εγκατάλειψης, όπως για παράδειγμα το ταρτάν (ο ελαστικός τάπητας του στίβου) που έχει καταστραφεί και κρύβει πλέον κινδύνους για τα πόδια των αθλητών. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο λαός του Περιστεριού έχει παλέψει για το στάδιο και όμως δεν μπορούν να γίνουν αγώνες. Και κάτι ακόμα: Από ότι γνωρίζω δεν έχει γίνει ακόμα παραλαβή του έργου από τη δεκαετία του 80. Υπήρξαν και κόντρες τότε μεταξύ του Δήμου και της ΓΓΑ σχετικά με τα έξοδα της συντήρησης».
Το ταρτάν κρύβει κινδύνους για τους νεαρούς αθλητές
Η εμπειρία λέει ότι στο δημοτικό στάδιο, εκτός από τον ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα, ο υπόλοιπος χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει: Τα σκάμματα του μήκους, του τριπλού άλματος, του επί κοντώ και του ύψους δεν λειτουργούν, βαλβίδες ρίψεων δεν υπάρχουν, αθλητικό υλικό (εμπόδια, βατήρες, ακόντια, δίσκοι κλπ) επίσης δεν υπάρχει. Ως αποτέλεσμα αγώνες στίβου δεν μπορούν να διεξαχθούν. Ο Κώστας Μοσχούτης είναι γυμναστής και προπονητής του συλλόγου κλασικού αθλητισμού «Γιάννης Παλάσκας». Μιλώντας στο «902.gr», αναφέρεται στην κατάσταση του αθλητικού χώρου και τους κινδύνους που κρύβει για τα παιδιά. «Έχω 40 παιδιά, ηλικίας 6 ετών και πάνω, με αυτά προσπαθώ. Όπως ο στίβος έχει καταστραφεί. και σε αυτό έχουν συμβάλλει τα καπνογόνα που έχουν πετάξει οι οπαδοί. Έτσι, υπάρχει σαφής κίνδυνος για τα παιδιά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ταρτάν, ενώ την ίδια στιγμή εμάς δεν μας αφήνουν να πατήσουμε στο χόρτο».
Αυτά που συμβαίνουν στο Περιστέρι, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί γενικότερα στον αθλητισμό στην Ελλάδα. Οι λιγοστοί αθλητικοί χώροι παραδίδονται στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ κλπ. για να κερδοσκοπήσουν, ενώ ο λαός περιμένει να αθληθεί με τα ψίχουλα που περισσεύουν από το φαγοπότι που στήνει το μεγάλο κεφαλαίο σε βάρος του αθλητισμού.
Επίκαιρη η εκδήλωση της ΚΝΕ για τον αθλητισμό
Σε όλα τα παραπάνω -και όχι μόνο- είναι αφιερωμένη η εκδήλωση για τον Αθλητισμό που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι). Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι η δυνατότητα ενός νέου να αθληθεί εξαρτάται σε µεγάλο βαθμό από την τσέπη του, η φυσική αγωγή στα σχολεία είναι ανύπαρκτη, οι αθλητικές υποδοµές έχουν αφεθεί στη µοίρα τους, ενώ ο αθλητισµός είναι βουτηγµένος στα επιχειρηµατικά συµφέροντα και τη σαπίλα, είναι θέαµα για τα κέρδη. Θα γίνει συζήτηση με τους: Κώστα Μίσσα, ομοσπονδιακό προπονητή Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ, Αντώνη Καλκαβούρα, αθλητικό δημοσιογράφο και Θοδωρή Λιάππη υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

*Ο Νίκος Γεωργόπουλος υπήρξε πρωταθλητής του στίβου και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ
Αναρτήθηκε από τον 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου