Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Συρία: Δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους των Κούρδων

Νέα τροπή παίρνει η ήδη τεταμένη κατάσταση στις περιοχές κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο μετά από τη δολοφονία του Ίσα Χούσο, υψηλόβαθμου στελέχους της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης και μέλους της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας.
Ο Χούσο δολοφονήθηκε όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του, στην πόλη Καμισχλί στην καρδιά της κουρδικής περιοχής της Συρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ώρες μετά τη δολοφονία του Χούσο, εκδόθηκε ανακοίνωση από τις πολιτοφυλακές που καλεί σε γενική κινητοποίηση τον κουρδικό πληθυσμό ενάντια στους ισλαμιστές μισθοφόρους των οργανώσεων «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποδίδοντάς τους εμμέσως (καθώς δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση) την ευθύνη της δολοφονίας του Χούσο.
Η δολοφονική επίθεση σημειώνεται την ώρα που οι ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές (Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού) έχουν εμπλακεί σε σκληρότατες μάχες με τους ενόπλους μισθοφόρους ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί) που δρουν στην περιοχή. Ήδη, τις τελευταίες μέρες οι Κούρδοι μαχητές έχουν εκδιώξει από αρκετές πόλεις της περιοχής τους ισλαμιστές μισθοφόρους. Μάλιστα, ο ολοένα μεγαλύτερος έλεγχος των Κούρδων στις περιοχές αυτές έχει προκαλέσει σοβαρότατες ανησυχίες στην Άγκυρα.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί στην πόλη Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου