Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες εάν δεν αντιμετωπισθεί το χρέος

Νέα μέτρα με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις συστήνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιστρατεύοντας και αυτή τη φορά την τρομοκρατία της «βιωσιμότητας του χρέους».
Χωρίς περιστροφές επισημαίνει στην έκθεση ότι, πέραν των μνημονιακών μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2010 ως σήμερα, θα πρέπει να ακολουθήσει νέος κύκλος σκληρής λιτότητας, αυτή τη φορά προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο...
Σύμφωνα με την έκθεση, «επιπρόσθετη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή απαιτείται για να υποχωρήσει σταθερά το δημόσιο χρέος...». Στο σημείο αυτό και στα πλαίσια της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός επαναφέρει την πρότασή του για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που απορρίπτει σθεναρά η γερμανική πλευρά, καθώς μία τέτοια λύση θα έθιγε τα δικά της συμφέροντα.
Παράλληλα το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών λιτότητας «αυξάνει τις πιθανότητες κοινωνικής έντασης και πολιτικών αντιστάσεων», γεγονός που σημαίνει ότι ανησυχούν για την εκδήλωση κοινωνικών αντιδράσεων, στις οποίες θα βάλει τη σφραγίδα του το λαϊκό κίνημα.
Επικαλούμενο την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που, όπως επισημαίνει, θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το 2016, ανοίγει παράθυρο για την υπογραφή νέου μνημονίου, το οποίο φυσικά θα συνοδεύεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Προαναγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση ως το τέλος του 2013 θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα άρει τους περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να υπάρξουν «επώδυνες περικοπές δαπανών».
Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ τάσσεται και αυτό με τη σειρά του υπέρ του σημερινού συστήματος είσπραξης του χαρατσιού που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και για το 2014. Υπενθυμίζουν επίσης τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.
Οι αντιφάσεις, που διαπερνούν όλο το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, αναδεικνύονται από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης συνάρτησε την επιστροφή της ανάπτυξης με την ...ανάκαμψη στην κατανάλωση, σημειώνοντας ότι «η υπόθεση της σταδιακής ανάκαμψης βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε ότι «για να λάβει χώρα ανάκαμψη της οικονομίας θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».
Ωστόσο, η ίδια η έκθεση εκτιμά ότι οι μισθοί θα μειωθούν φέτος κατά 7% και το 2014 κατά 1,5%, ενώ η σωρρευτική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2014 θα είναι μεγαλύτερη του 20%.
Η αντίφαση στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι, με τις πολιτικές που εισηγούνται, τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, περιορίζουν και καταργούν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και αυξάνουν υπέρμετρα τη φορολογία, χάριν της «δημοσιονομικής προσαρμογής», η οποία όμως οδηγεί σε δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης και από την άλλη διαπιστώνουν ότι χωρίς την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην ανάπτυξη...
Κίνδυνοι...
Το ίδιο θέμα επανέρχεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου και αναφέρεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία... Αυτοί κατά την έκθεση είναι:
- Η προβληματική οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η οποία δημιουργεί κινδύνους στη ζήτηση και στην ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, το δημόσιο χρέος μπορεί να αποδειχτεί τροχοπέδη στη ζήτηση και την ανάπτυξη.
- Με το θέμα των ανατροπών στην αγορά εργασίας δεν έχουμε τελειώσει, καθώς αναφέρεται ότι ...η ενίσχυση που συνδέεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει 10% στην αθροιστική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη. Προφανώς η έκθεση αναφέρεται στην εφαρμογή του μηχανισμού προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ρίξει τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 586 ευρώ μεικτά, στην «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ.
- Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας παραμένει ισχυρός, ειδικά υπό τη σκιά της υψηλής ανεργίας και των κοινωνικών δυσκολιών...
Χρηματοδοτικό κενό - νέο μνημόνιο
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει επαρκή χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλη του 2014, καθώς στη συνέχεια και μέχρι το 2016 εμφανίζεται χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Σημειώνει επίσης ότι στην επόμενη αξιολόγηση τον προσεχή Σεπτέμβρη θα πρέπει να υπάρξει πλήρης χρηματοδοτική κάλυψη με ορίζοντα 12μηνου, κάτι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από το Eurogroup.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα... Αυτό που αποφεύγουν να πούνε είναι ότι παραχώρηση νέου δανείου θα συνοδευτεί αναπόφευκτα με νέο μνημόνιο και νέα μέτρα.
Ζητούν νέο «κούρεμα» του χρέους
Η έκθεση υποστηρίζει ότι ...οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν, και, επικαλούμενη τη στάση του διεθνούς κεφαλαίου, τονίζει ότι ...αν οι επενδυτές δεν πειστούν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι αξιόπιστες, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι απίθανο να έλθουν με τον τρόπο που είχε προγραμματιστεί.
Κατά το ΔΝΤ, το υψηλό χρέος θα διατηρηθεί όλη την ερχόμενη δεκαετία, αφήνοντας την Ελλάδα επιρρεπή σε ατυχήματα για μεγάλη χρονική περίοδο... Με δεδομένο αυτό, αλλά και με την επισήμανση για τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καλεί τους «Ευρωπαίους εταίρους» να σκεφτούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» που θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη μείωσή του απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα.
Είτε «κουρευτεί» και πάλι το χρέος, είτε όχι, τις συνέπειες θα κληθεί να τις πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός, είτε με την υπογραφή νέου μνημονίου, που θα συνοδεύει μια απόφαση για «κούρεμα», είτε σε διαφορετική περίπτωση με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στο όνομα της μείωσης του χρέους.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 
«Όταν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η κυβέρνηση μιλούν για πρόοδο, εννοούν ότι προχωρά το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η κερδοφορία του. Όταν μιλούν για καθυστερήσεις και ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ο λαός πρέπει να περιμένει νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία.
Καμία αναμονή. Είναι ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν άλλο χρόνο, ελπίζοντας σε βελτίωση της ζωής τους, όταν έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, γιατί και αυτή στα συντρίμμια των δικών τους δικαιωμάτων θα πατήσει. Τώρα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας τους και της πάλης τους, μαζί με το ΚΚΕ, πρέπει να βαδίσουν στο δικό τους δρόμο, για τα δικά τους συμφέροντα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου