Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δραματική νύχτα για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ακόμα μια δραματική νύχτα έζησαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα με τα Σκόπια ζώντας με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην κεντρική Ευρώπη.

Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.
Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.
Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν - παρά τις προσπάθειες κράτους και ΜΚΟ - έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες.
Τα σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις ημέρες και όπως όλα δείχνουν οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τη δίοδο προς τον βαλκανικό δρόμο.
Εν το μεταξύ, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του λιμενικού σώματος, τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 1» με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ στις 9:40 αναμένεται να καταπλεύσει το «Διαγόρας» μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος».
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.
Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου