Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πλειστηριασμοί κατοικιών, «κόκκινα» δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στο Υπουργικό Συμβούλιο

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που περιλαμβάνει το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και οι νομοθετικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σήμερα Πέμπτη «θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα "κόκκινα δάνεια", το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο».
Μεταξύ των θεμάτων που είναι στο τραπέζι για την ανακεφαλαιοποίηση είναι και η πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε διεθνή Funds, θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες καθώς τα σπίτια τους θα μπουν σε κλοιό πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν προστασία των κατοικιών με αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ -που είναι το όριο της φτώχειας- ενώ η κυβέρνηση θέλει προστασία των κατοικιών έως 300.000 και ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους που μετέχουν στις τράπεζες ή έχουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη έχει αποφασιστεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και μένει να καθορισθεί αν το μέγεθος της επένδυσης θα είναι τέτοιο που θα αλλάζει τα τωρινά ιδιοκτησιακά δεδομένα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου