Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Να «ανοίξουν οι πύλες» ζητούν χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα σύνορα

Συνωστισμός στα βόρεια σύνορα των βαλκανικών χωρών, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να προχωρήσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης εγκλωβίζονται λόγω των αυστηρότερων ελέγχων που έχουν επιβληθεί.

Να «ανοίξουν οι πύλες» ζητούν χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα σύνορα
«Ανοίξτε την πύλη, ανοίξτε την πύλη!» φώναζαν σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη σερβική πλευρά των συνόρων με την Κροατία, παγωμένοι και κουρασμένοι από την κρύα νύχτα που είχαν περάσει στη μεθόριο, ενώ την ίδια ώρα έως και 2.000 πέρασαν τη νύχτα σε τρένο στη μεθόριο Κροατίας-Σλοβενίας.
Τη διέλευση των προσφύγων που διαμαρτύρονταν στα σερβο-κροατικά σύνορα απαγορεύει η αστυνομία της Κροατίας, όπου οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι πλήρεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.
Στη σερβική πλευρά των συνόρων με την Κροατία δεν υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία για να βοηθάει στη διατήρηση της τάξης, σύμφωνα και πάλι με ανταποκριτή του Reuters στην σερβική μεθόριο.
Η Κροατία ζήτησε από τη Σλοβενία να δέχεται περίπου 5.000 άτομα καθημερινά, αλλά η Λουμπλιάνα απάντησε ότι μπορεί να δεχθεί μόνο τους μισούς και Κροάτες αξιωματούχοι θεωρούν πως μέσα σε λίγες μέρες θα εξαντληθούν όλα τα όρια στα στρατόπεδα φιλοξενίας.
Να «ανοίξουν οι πύλες» ζητούν χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα σύνορα
Τρένο με νέους πρόσφυγες είχε φτάσει στο κροατικό Τρνόβετς στα σύνορα το πρωί της Δευτέρας, και περίπου 2.000 άτομα περίμεναν εξαντλημένοι, το πράσινο φως των σλοβενικών αρχών να περάσουν.
Τα προβλήματα μεγεθύνθηκαν το Σαββατοκύριακο, οπότε και η ροή προσφύγων είχε «εκτραπεί» στη Σλοβενία όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κροατία, εκφράζοντας ανησυχίες πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα με μεγάλες ομάδες που θα έμεναν στην «αναμονή» στα σύνορα.
Η Σλοβενία είχε αναφέρει πως οι δομές υποδοχής της δεν επιτρέπουν παραμονή παραπάνω από 2.500 στη χώρα και πως θα άφηνε νέες ομάδες να μπουν αφού έχουν φύγει οι προηγούμενες.
Η Λιουπμπλιάνα επιτρέπει μέχρι νεωτέρας τη διέλευση προς την Αυστρία και έχει αναφέρει πως δεν θα αλλάξει την στάση της «για όσο οι χώρες που είναι προορισμός δεν προχωρούν οι ίδιες σε αυστηρότερα μέτρα».
Την ίδια ώρα, λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν πίσω στη Σερβία την Κυριακή.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι η οδός διέλευσης μέσω της Σλοβενίας, βάζει σε καινούργια δοκιμασία τους πρσφυγες.
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σύροι έχουν φθάσει στην Ευρώπη από την αρχή του χρόνου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 200.000 που έφθασαν μέσα σε ολόκληρο το 2014.
Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι αναμένει περίπου 800.000 αιτούντες άσυλο αλλά θεωρείται πιθανόν ο τελικός τους αριθμός να φθάσει στο 1,5 εκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου