Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ελπίδες για τον εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών

Ελπίδα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών δίνει η νέα εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση παρουσιάζει ήδη πολύ καλά αποτελέσματα, κι αυτό γιατί λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, οι όγκοι στις ωοθήκες δύσκολα εντοπίζονται όταν βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, επειδή υπάρχουν συμπτώματα, όπως ο κοιλιακός πόνος και το επίμονο φούσκωμα, τα οποία συνήθως αποδίδονται σε άλλες ασθένειες. Ωστόσο, η νέα εξέταση δεν περιορίζεται στον εντοπισμό αυτών των συμπτωμάτων, αλλά ανιχνεύει μια πρωτεΐνη, η οποία συνήθως αυξάνεται όταν η ασθένεια έχει εμφανιστεί.

Η πρωτεΐνη ονομάζεται "CA125" και οι ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ανήκουν σύμφωνα με ειδικούς στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμη και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα λάθους, επειδή δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα κάποιες φορές η ασθένεια να μην εντοπίζεται.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, η εξέταση δοκιμάστηκε ήδη σε 4.051 γυναίκες και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι αρκετά αξιόπιστη. Ωστόσο, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά της θα επιβεβαιωθούν σε μεγάλη δοκιμή που θα ξεκινήσει σύντομα στη Βρετανία με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών και θα ολοκληρωθεί το 2015.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Cancer".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου