Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Νέο Θέατρο Χαϊδαρίου: Θεατρικός Παπαδιαμάντης, σε μια πολύ δυνατή παράσταση

Μια σπουδαία θεατρική παράσταση, στηριγμένη σε δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα παρουσιαστεί στο Νέο Θέατρο Χαϊδαρίου, στις 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αττικής. Πρόκειται για το έργο "Φτωχοί και Άγιοι", σε σκηνοθεσία της Χαϊδαριώτισσας Ανδρομάχης Χρυσομάλη. 

Η παράσταση ανέβηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές (στην Αθηναΐδα και στο θέατρο Βασιλάκου) και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Οι θεατρικοί συγγραφείς Αντώνης και Κων/νος Κούφαλης διασκεύασαν πέντε χαρακτηριστικά διηγήματα του "κοσμοκαλόγερου" της ελληνικής λογοτεχνίας": Το Χριστόψωμο, Η Σταχομαζώχτρα, Η Ντελησυφέρω, Ο Αμερικάνος, Ο πολιτισμός εις το χωρίον. Κοινός θεματικός άξονας η αποκατάσταση του κοινωνικού δικαίου, που μαζί με την εμβληματική παρουσία της γυναίκας – μάνας, αποτελούν τους πυλώνες του παπαδιαμαντικού σύμπαντος.
 Έργο δυνατό, ψυχογραφικό, με έκδηλες τις κοινωνικές αναφορές και τις επικρατούσες αντιλήψεις, που ελάχιστα μοιάζουν να διαφοροποιούνται στις μέρες μας, η κατάδειξη ενός κοινωνικού συστήματος που αφήνει τον απλό, καθημερινό άνθρωπο έρμαιο στην τύχη του, η χειροπιαστή φτώχεια με όλα τα συμπαρομαρτούντα της, η αδικία, η μέθη, η χαρτοπαιξία, η τοκογλυφία,  ακόμη και ο φόνος, αλλά και η εγκαρτέρηση, ο αγώνας, η ελπίδα ότι αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο του Παπαδιαμάντη, ένας κόσμος απίστευτα πονεμένος γι' αυτό και τόσο αληθινός και σημερινός. Ένας κόσμος που πάσχει απλώς και μόνο επειδή ζει.

Ο αυτούσιος λόγος του Παπαδιαμάντη κυριαρχεί σαν ένα μοναδικό μάθημα γλώσσας και αισθητικής, με τα κείμενα να εναλλάσσονται και τους ηθοποιούς να μπαινοβγαίνουν σε ρόλους και καταστάσεις, αγγίζοντας τις ψυχές των θεατών, διαπερνώντας όλο το φάσμα των ψυχικών διακυμάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: Αντώνης και Κων/νος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Κουστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Μουσική: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Χρήστος Τακτικός
Λεωνίδας Χρυσομάλης
Ελένη Ευθυμίου
Ηλίας Γκογιάννος
Ερμίνα Γεράρδη

Κυριακή 8/9 Νέο Θέατρο (ανοιχτό θέατρο πάρκου Ιστορικής Μνήμης), έναρξη 20:30
Αναρτήθηκε από το "χαιδάρι σήμερα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου