Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συρία: Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για την ιμπεριαλιστική επίθεση - «Παράθυρο ευκαιρίας» από σήμερα για πιθανά χτυπήματα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν έστω και μονομερώς την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά προσχήματα και τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση. Ο Μπ. Ομπάμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «απειλούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και των συμμάχων τους.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση.
«Παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία. Ενισχύονται οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Επίθεση στη Συρία, αλλά «περιορισμένης έντασης», λέει ο Ομπάμα
Απόλυτα προσηλωμένες στα σχέδια για επικείμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία παραμένουν οι ΗΠΑ.  Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες απέναντι στη συριακή κυβέρνηση περί χρήσης εκ μέρους της χημικών όπλων, ανέφερε πως «απειλούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και πως επίσης «απειλούνται και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ιορδανία» και ξεκαθάρισε ότι η επέμβαση θα γίνει.
Σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση «δεν πρόκειται να αναλάβουμε στρατιωτικές δράσεις με χερσαίες δυνάμεις. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο δράσεων περιορισμένης έντασης. Δεν εξετάζουμε μια ανοιχτή εκστρατεία», και μάλιστα ανέφερε πως θα προτιμούσε «μια πολυμερή δράση». Επισήμανε πως συνεχίζονται οι επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ για τους «τρόπους δράσης» όσον αφορά τη Συρία, καθώς και με τα μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το θέμα).
Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές Ομπάμα
Η Ρωσία κατήγγειλε την Παρασκευή τις παρατηρήσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με μια πιθανή «περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική δράση» κατά της Συρίας.
«Οι απειλές αυτές είναι απαράδεκτες», ανέφερε από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας «η μονομερής χρήση βίας», που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς, αυτό θα περιέπλεκε και θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, ενώ θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.
Κέρι: Δεν θα μείνει ατιμώρητη η συριακή κυβέρνηση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κάνοντας λόγο για μία «στοχευμένη» επιχείρηση χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων. «Δεν γίνεται να μείνουν ατιμώρητοι για ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.
Άλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ -των ίδιων δηλαδή υπηρεσιών που είχαν «ανακαλύψει» όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ- υπάρχει «μεγάλη βεβαιότητα» ότι οι συριακές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, πέρα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.
Ο Τζον Κέρι ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα δράσουν προσεκτικά και δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ό,τι έπραξαν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη.
«Παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.
Στις δηλώσεις του ο Κέρι ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους, αλλά έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα, ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Μάλιστα υποστήριξε πως και άλλα κράτη πιθανότατα να προχωρήσουν στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, παρακολουθώντας τη Συρία να μένει ατιμώρητη.
Συρία: Ψευδείς οι κατηγορίες Κέρι
Ψευδείς και αβάσιμες χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας τις δηλώσεις του Τζον Κέρι για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συριακό ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις του Τζον Κέρι ήταν μια «απελπισμένη προσπάθεια» προκειμένου να δικαιολογήσει η αμερικανική διπλωματία μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.
«Αυτό που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών περιγράφει ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τίποτα περισσότερο από παλιές ιστορίες που διαδίδουν οι τρομοκράτες εδώ και μια εβδομάδα και οι οποίες είναι κατασκευασμένες ιστορίες και ψέματα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση.
Τουρκία: Δεν αρκεί μια περιορισμένη επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ 
Μια περιορισμένη επιχείρηση εναντίον του «καθεστώτος Άσαντ» δεν αρκεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι η οποιαδήποτε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να έχει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία και καλώντας μάλιστα σε μίμηση της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.
«Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει την εξουσία», υποστήριξε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είπε επίσης ότι «αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Κέρι, η επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της G20», η οποία πρόκειται να γίνει στις 5-6 Σεπτέμβρη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας δεν του αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Γαλλία: Η επίθεση με χημικά όπλα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη δηλώνει ο Φρ. Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση)
Αναχώρησαν από τη Συρία οι ελεγκτές του ΟΗΕ
Η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που της έχουν ανατεθεί οι έρευνες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε το πρωί του Σαββάτου στο Λίβανο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ. Άκε Σέλστρομ -που από τη Δευτέρα βρισκόταν για έρευνες στον τόπο της επίθεσης- διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στο Λίβανο, αφού είχε εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωί το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Δαμασκό.
Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, πρόκειται να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ομάδας των επιθεωρητών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ενημέρωσε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία, δήλωσαν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές.
Νέες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή
Ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους «Κρουζ», ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το «USS San Antonio», ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές στο πλαίσιο κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου