Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Mια θαυμάσια παράσταση από τρία δημόσια σχολεία του Περιστερίου: «όπου κι αν ταξιδεύω, η Ελλάδα…»

                                                                 
  Πέρσι ήταν το 14ο Γυμνάσιο, το 7ο Λύκειο και το 11ο Λύκειο Περιστερίου. Φέτος ήταν το 14ο Γυμνάσιο, το 15ο Γυμνάσιο και το 11ο Λύκειο Περιστερίου που συνεργάστηκαν και πέτυχαν να παρουσιάσουν από κοινού μια υψηλού επιπέδου θεατρική-μουσική παράσταση, ισάξια της περσινής. Περισσότεροι από 40 μαθητές, μαθήτριες και απόφοιτοι από τα τρία σχολεία, με συνέπεια και ταλέντο «επαγγελματιών», ταξίδεψαν στα μέρη που από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα οι Έλληνες μετανάστευαν, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. 

Με μουσικές και τραγούδια, μαρτυρίες και λογοτεχνικά κείμενα, σκηνές και χορούς, σπάνια video και φωτογραφίες, συνεπήραν και συγκίνησαν τους τυχερούς θεατές του κατάμεστου Θεάτρου Πολιτών την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015. Ήταν μια περιήγηση σε μέρη άγνωστα αλλά και οικεία, στις ανθρώπινες χαρές και λύπες που μας ενώνουν, σε ένα παρελθόν που είναι ταυτόχρονα –δυστυχώς- και παρόν. Η παράσταση ήταν η συνέχεια της αντίστοιχης περσινής όπου η ίδια ομάδα καθηγητών είχε ετοιμάσει ένα εξίσου συγκλονιστικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία, τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και την Σμύρνη με τίτλο «των Ελλήνων οι κοινότητες». Η επιμέλεια των κειμένων και η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν της Μαρίας Πιακουλάκη, καθηγήτριας στο 11ο Λύκειο Περιστερίου με τη βοήθεια των καθηγητριών του ίδιου σχολείου, Βάγιας Βάρφη και Δώρας Σιμιτζή. 

Η μουσική επιμέλεια και η διδασκαλία της χορωδίας ήταν της Στέλλας Τσακαλοπούλου, καθηγήτριας Μουσικής στο 14ο και στο 15ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Η παρουσίαση και η επιμέλεια του οπτικού υλικού (εικόνων και video), όπως και το πρόγραμμα και η αφίσα της εκδήλωσης, ήταν του Σταύρου Κουνάδη. Η πρωτότυπη μουσική της «Οδύσσειας» & της «Ιθάκης», ειδικά για την παράσταση, ήταν του συνθέτη Αιμίλιου Πολίτη, καθηγητή Γαλλικών και δ/ντη στο 1ο Λύκειο Ιλίου. 

Πήραν μέρος: ΧΟΡΩΔΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Από το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου Ειρήνη Αναγνώστη Ηλιάννα Δίζου Μαρία Δούνη Σταματίνα Ζιβρακάκη Βασίλης Καλόγηρος Αθανασία Καλογήρου Ευαγγελία Καραδήμα Νάντια Κασβίκη Πάνος Κατσούλης Θεοδώρα Καυκιά Ορέστης Κόλλιας Διονύσης Λυκομάνης Βαλεντίνα Μάρκο Σάρα Μεχίλλη Δωροθέα Μπαξεβάνη Ελευθερία Μπολλάνου Νάγια Νικηφοράκη Σόφη Νουράι Ελίσα Παπαγιάνη Δήμητρα Παπαϊωάννου Μιχάλης Ρίπης Κατερίνα Τανούση Γιώργος Χαραλάμπους Από το 15ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Ελευθερία Δημητρίου Χρήστος Ζωητός Νάσια Κουρλιά Χρυσούλα Κουρσάρη Εύα Λαψάνη Αναστασία Μωραΐτη Ηλίας Πάντο Στέλιος Πατεστής Από το 11ο Λύκειο Περιστερίου Ιωάννα Δημητρακοπούλου Ευαγγελία Δίζου Κασσιανή Καραδουλαμά Διονύσης Μαρινόπουλος Παναγιώτα Παράσχη Μαρία Σιαμαντούρα Νίκος Σταματάς Δημήτρης Φιλίππου Αθηνά Χαρμάνη Φιλική Συμμετοχή Μαργαρίτα Δόξα Ιωάννα Καραμικέ Τζίνα Λαψάνη Ηλέκτρα Μαγγίνα ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ: Δημήτρης Ραδίτσας ΚΙΘΑΡΑ: Γιάννης Ζαφειρίου ΚΙΘΑΡΑ: Βαγγέλης Καραμπέτσος ΤΟΥΜΠΕΡΛΕΚΙ: Γρηγόρης Φουσέκης ΠΙΑΝΟ: Στέλλα Τσακαλοπούλου

 • Η παράσταση εντάσσεται στα θεσμό των Σχολικών Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ/νσης Δ’/θμιας Eκπ/σης Γ’ Αθήνας με υπεύθυνους για το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου την Στέλλα Τσακαλοπούλου και για το 11ο Λύκειο Περιστερίου τις Βάγια Βάρφη, Μαρία Πιακουλάκη και Δώρα Σιμιτζή. • Η παραχώρηση του «Θεάτρου Πολιτών» από το Δήμο Περιστερίου έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρικές Δημιουργίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του οποίου καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο κ. Φάνης Κάσσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου