Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Τιμήθηκε από τους "Ενεργούς Πολίτες" ο αγωνιστής δήμαρχος Ευγένιος Χαραλαμπίδης

 
                             
  Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε την Τετάρτη 20 Μαϊου από την παράταξη "Ενεργοί Πολίτες" ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης, ο πρώτος λαϊκός αγωνιστής δήμαρχος του δήμου Περιστερίου. 
Τις πτυχές  της προσωπικότητας του της ζωής και του ήθους του ανέδειξαν στις ομιλίες τους ο  Περιστεριώτης συγγραφέας κ.Θεοδώρου ,ο ιστορικός κ.Βλάσης Αγτζίδης και ο επικεφαλής της παράταξης κ.Φώτης Κουγιουμτζής
Ειπώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: Το 1925, όταν ο Ευγένιος ήρθε το Περιστέρι ήταν μόλις 18 χρόνων. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε επιτροπές και στις κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής στο συνοικισμό. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την πολιτιστική ανύψωση του τόπου με την ίδρυση του πρώτου πολιτιστικού συλλόγου «Ελπιδοφόρος» το 1928 . Άριστος γνώστης της ρωσικής, μεταφράζει ρώσους λογοτέχνες και συνεργάζεται από το 1931 με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της περιόδου «Ο Κύκλος», «Νέοι Πρωτοπόροι», «Εστία». Το 1934 διορίζεται δημοτικός υπάλληλος και είναι ο πρωτεργάτης του συνδικαλισμού των δημοτικών υπαλλήλων.
Στην Κατοχή πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιβίωση με την οργάνωση των συσσιτίων, στο παράνομο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοτικών υπαλλήλων και στον αντιστασιακό αγώνα. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Ιταλούς.  Στην απελευθέρωση, το 1944, οι Περιστεριώτες, αναγνωρίζοντας το ήθος και την αγωνιστικότητά του, τον ανακηρύσσουν Λαϊκό Δήμαρχο!
Μετά τα Δεκεμβριανά κατηγορείται άδικα για τη θανάτωση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Περιστερίου και μαζί με άλλους, καταδικάζεται σε θάνατο. Εκτελείται στην Κέρκυρα το 1948.
                                                 
Οι "Ενεργοί Πολίτες" σε ανακοίνωσή τους τονίζουν τα εξής:
"Αυτόν τον Μάρτυρα της πόλης μας αποφασίσαμε να αναδείξουμε, να προβάλουμε το έργο του να απαιτήσουμε από το Δήμο Περιστερίου να τον τιμήσει όπως αρμόζει.
"Είναι θετικό μήνυμα για την κοινωνία μέσα στις δύσκολες στιγμές που βιώνει,να προτάσσονται αξίες και προσωπικότητες που αποτελούν παραδείγματα με τη ζωή τους,όπως ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης.
Οφείλει η δημοτική αρχή να αναγνωρίσει επίσημα το έργο του Λαικού αγωνιστή και δημάρχου Ευγένιου Χαραλαμπίδη και να τιμήσει τη μνήμη του τουλάχιστον, δίνοντας το όνομά του σε κάποια πλατεία ή δρόμο της πόλης".
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος κ.Τσιώτα,δημοτικοί σύμβουλοι,ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Μπαλάφας,ο αντιπεριφερειάρχης κ.Τσόκας,ο κ.Τόλιος και πολλοί συνδημότες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου