Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Εκδήλωση μνήμης στο Χαϊδάρι- η Περιφέρεια τίμησε τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή



                                               
 9 ΜΑΙΟΥ 1945 – 9 ΜΑΙΟΥ 2015, 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ  ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ  ΤΟΥΣ 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944 ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Την μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου 1944, τίμησε  το Σάββατο 9 Μαΐου*, η Περιφέρεια Αττικής–Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπλοκ 15 στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, την περίοδο 1943-1944.
Ο ιστορικός περίπατος άρχισε  με ξενάγηση στους θαλάμους αυστηρής απομόνωσης και τα  κελιά των μελλοθανάτων, στο ισόγειο  του  Μπλοκ 15. Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του κτιρίου-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης,  η  φιλόλογος Κατερίνα  Νομίδη μίλησε για την ιστορικότητα του χώρου, καθώς και για τις εκτελέσεις  πατριωτών που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Χαϊδαρίου από τους Γερμανούς, στην  διάρκεια της Κατοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας,   χαρακτήρισε την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών Ακροναυπλιωτών (στην πλειοψηφία τους), ως την πιο  μαζική εκτέλεση στην Ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας.
*Στις 9 Μαΐου  συμπληρώθηκαν  70 χρόνια  από την  Μεγάλη Νίκη των Λαών,  ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χώρες της αντιφασιστικής συμμαχίας πλήρωσαν με 50.000.000 νεκρούς την Νίκη τους επί της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της. Ανάμεσα στα θύματα του φασισμού ήταν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες και Ελληνίδες. Όμως το κύριο βάρος του πολέμου ενάντια στη Γερμανία , το σήκωσε η Σοβιετική Ένωση και ο Κόκκινος Στρατός, με απώλειες  27 .000.000 νεκρούς, στρατιώτες και πολίτες,  10.000.000 ανάπηρους και εκατομμύρια ορφανά παιδιά.
Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και τον Θόδωρο Σπηλιόπουλο δημοτικό σύμβουλο Χαϊδαρίου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε δράση».
Στην συνέχεια στο παρακείμενο   αίθριο αμφιθέατρο του Δήμου  Χαιδαρίου,  οι  συμμετέχοντες στην εκδήλωσης της Αντιφασιστικής Μνήμης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  την μουσικοθεατρική  παράσταση «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων», από την ομάδα «Πείραγμα»,  που είναι βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα. Τον ρόλο του Ν.Σουκατζίδη υποδύθηκε ο Γιάννης Καρούνης και της Χαράς Λιουδάκη η Ειρήνη Μελά.
 Τα τραγούδια ερμήνευσε εξαιρετικά  ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος συνοδεία λαϊκής ορχήστρας. Την όλη σκηνοθεσία της παράστασης είχε η σκηνοθέτης Αγγελική Κασόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου