Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μπαράζ επιθέσεων στη Δανία


Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η Δανία μετά από τις δύο ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στην Κοπεγχάγη και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5 άλλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών.
Το πρωί της Κυριακής η αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ακόμα άνθρωπος.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας πυροβόλησε εναντίον των δυνάμεων της, ενώ ερευνάται «το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις» του Σαββάτου. «Τη δεδομένη στιγμή ένα πρόσωπο που ενδέχεται να συνδέεται με την έρευνα έφθασε στο σημείο» αναφέρει η αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί του φώναξαν, «εκείνος άνοιξε πυρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του άνδρα και της αστυνομίας σημειώθηκε στη συνοικία Νορέμπρο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές των δύο επιθέσεων του Σαββάτου και όπου οι αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ένα κτίριο.
Οι ένοπλες επιθέσεις του Σαββάτου
Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν δύο επιθέσεις, τις οποίες μέχρι πριν από λίγες ώρες η αστυνομία δε μπορούσε να επιβεβαιώσει αν συνδέονται.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη επίθεση, γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας ένας άνδρας γάζωσε ένα πολιτιστικό κέντρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μία εκδήλωση «για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 55χρονος άνδρας και να τραυματιστούν 3 αστυνομικοί. Όπως αναφέρεται, στην εκδήλωση συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς -ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές για την ζωή του λόγω των σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.
Στη συνέχεια, πυροβολισμοί έπεσαν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, κοντά στη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας στο πόδι και άλλος στο χέρι. «Η αστυνομία είχε φθάσει στο σημείο. Ένας άνδρας εμφανίστηκε και άρχισε να πυροβολεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου