Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα καλύτερα μυαλά, πάνω από 180.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα των μνημονίων

Πάνω από 180.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα των μνημονίων

Αφιέρωμα του CNBC για το πως κατάντησαν τη χώρα οι δανειστές

Φανταστείτε μια χώρα που έχει χάσει όλους τους αποφοίτους της. Κάπως έτσι ξεκινάει το άρθρο του CNBC, σαν παραμύθι. Όμως αυτό που περιγράφει είναι ο εφιάλτης που δημιούργησαν οι δανειστές και αφορά την Ελλάδα του μνημονίου. Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων εγκαταλείπουν μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους φτάνει το 50%
Η Νεφέλη Βαρθαλίτη και το προσωπικό της Grexit περιγράφονται στην εισαγωγή του κειμένου: «Χιλιάδες νέοι, όπως η Νεφέλη δεν έχουν καμία προοπτική, καμία ελπίδα για το μέλλον στην πατρίδα τους. Και φυσικά φεύγουν. Η Νεφέλη έχει ένα στόχο. Να βρει δουλειά οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευθεί τις δεξιότητές της. Και φυσικά δε θα είναι στην Ελλάδα. Δε θέλει καν να γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα».
Η ιστορία της Νεφέλης, λέει το CNBC δεν είναι μοναδική. Είναι απλώς χαρακτηριστική μιας εθνικής τραγωδίας που κανένας οικονομολόγος δε θέλει να δει. Την αποστράγγιση της χώρας από ταλέντα και εν τέλει τη χρεωκοπία της στο επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων.
Αυτή είναι μια παράμετρος που θα ζορίσει ακόμα περισσότερο τη χώρα και υποθηκεύει το μέλλον της πολύ χειρότερα από το χρέος των 245 δισ. ευρώ και τα 7 χρόνια κρίσης.
Η στατιστική λέει την αλήθεια
Δεν είναι παραμύθι. Είναι πραγματικότητα. Περί τους 160.000-180.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν φύγει από την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει στο βιβλίο του ο Λόης Λαμπριανίδης «Επενδύοντας στη φυγή: η διαρροή επιστηµόνων από την Ελλάδα στην εποχή της παγκοσµιοποίησης» τονίζοντας ότι το ήμισυ των μεταναστών διαθέτουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου