Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Την Τετάρτη η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία και με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (και όχι μετά από πέντε ημέρες) και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους). Aν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αυτή την φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η συγκυβέρνηση είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής την πρότασή της για τον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά το πρωθυπουργικό διάγγελμα αναβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν, μετά από τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας πρώτα με τον Π. Καμμένο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και αργότερα με τον Π. Λαφαζάνη και το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Η υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου φαίνεται να σκοντάφτει σε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε αντιδράσεις από πλευράς Κομισιόν. Μάλιστα, δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν τον Αλ. Τσίπρα διατεθειμένο να υπαναχωρήσει και να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν η ΕΕ δεχτεί ορισμένες ευνοϊκές -για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα- ρυθμίσεις. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, το βράδυ της Κυριακής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις απ' τον πρωθυπουργό θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα.
Αντίθετα, για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου φαίνεται ότι δεν έχουν αντιρρήσεις οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Π. Καμμένος το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Όταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε «δε νομίζω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου