Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Φοβερή τραγωδία χαρακτήρισε ο Ομπάμα την συντριβή του Βoeing στην Ουκρανία

Ολλανδοί, Γάλλοι, Βρετανοί, πιθανώς και Αμερικανοί στα θύματα της μοιραίας πτήσης

«Φοβερή τραγωδία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τη συντριβή του Βoeing των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, προσφέροντας κάθε αμερικανική βοήθεια για την διερεύνηση του δυστυχήματος. Πολλοί Ολλανδοί, τέσσερις Γάλλοι, πιθανότατα Αμερικανοί και Βρετανοί συμπεριλαμβάνονται στα θύματα της πτήσης MH17, που εικάζεται ότι κατερρίφθη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη, ενώ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Φαίνεται πως είναι μια φοβερή τραγωδία» υπογράμμισε.
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη για να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο» συνέχισε ο ίδιος στην αρχή μιας ομιλίας που εκφώνησε για τις υποδομές μεταφορών στο Ούλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.
Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο υποσχέθηκε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες του Κιέβου να ερευνήσει και να προσδιορίσει τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ολλανδοί, Γάλλοι, Βρετανοί, πιθανώς και Αμερικανοί στα θύματα της μοιραίας πτήσης
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι νεκροί από τη συντριβή του Boeing είναι περισσότεροι από 300 και σε αυτούς περιλαμβάνονται 23 υπήκοοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Νωρίτερα, πάντως, η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος έχει ανακοινώσει ότι στο Μπόινγκ 777 επέβαιναν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.
«Πολλοί Ολλανδοί» πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, Ίβο Όπστελτεν που μίλησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS. «Δε μπορώ να είμαι πιο ακριβής» δήλωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος» από τις «φοβερές» εικόνες των συντριμμιών του αεροσκάφους που έχουν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις δραματικές πληροφορίες σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρούτε, επισημαίνοντας ότι είναι σε επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δηλώσει στον ολλανδικό Τύπο ότι στην πτήση αυτή βρίσκονταν δεκάδες Ολλανδοί πολίτες.
«Πολλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα για τα γεγονότα, τις συνθήκες και τους επιβάτες», υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σχετικά με την πτήση αυτή των Malaysia Airlines η οποία σύμφωνα με τους ιστότοπους εντοπισμού πτήσεων σε κάποια δρομολόγια μοιράζεται αεροσκάφη με τον ολλανδικό εθνικό αερομεταφορέα KLM.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος και λυπημένος» από τη συντριβή του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία. «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους» έγραψε ο Κάμερον στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Αξιωματούχοι «συσκέπτονται αυτή τη στιγμή για να συζητήσουν τις συνθήκες» του δράματος, προσέθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμάται πως πέντε έως επτά Βρετανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επιβεβαίωσε ότι στην πτήση επέβαιναν τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι πολίτες. «Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για αυτήν την μεγάλη τραγωδία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συνοδεύει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος ο Ολαντ, σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε στον Τύπο, τονίζει ότι η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» της συντριβής του Μπόινγκ.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον ζήτησε επίσης να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.
«Οι συνθήκες (της συντριβής του αεροσκάφους) πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.
«Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου