Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Γιγάντιο mall στον Κηφισό, απειλεί με στραγγαλισμό την αγορά της δυτικής Αθήνας

Τα νέα δεν είναι καλά για τον εμπορικό κόσμο της δυτικής Αθήνας. Η διαβόητη BlackRock, πολυεθνική εταιρεία που βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες, είναι έτοιμη να "σηκώσει" ένα υπερ-mall στον Κηφισό, δίπλα στα ΚΤΕΛ. 
Τα νούμερα ζαλίζουν! Το "Πολυκέντρο Πολιτισμού, Αναψυχής, Εμπορίου – Academy Gardens" θα στεγάσει 100 εμπορικά καταστήματα και αίθουσες αναψυχής σε 55.000 τμ.! Η ανέγερσή του έχει δρομολογηθεί στον χώρο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη - Πεταλούδα, στον κόμβο Λένορμαν και Κηφισού, στα όρια των δήμων Αθήνας και Περιστερίου.  

Ιδιοκτήτρια είναι η επιχείρηση ARTUME S.Α. και είναι συμφερόντων  του οίκου BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο. Η επιθυμία τής BlackRock να μπει στην ελληνική αγορά λιανικής από τη μια μεριά δείχνει εμπιστοσύνη στις ελληνικές προοπτικές, από την άλλη όμως θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό του λιανεμπορίου στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εμπορικό κόσμο, ειδικά της δυτικής Αθήνας όπου θα εδρεύει.

Από την εσπευσμένη κατεδάφιση του εργοστασίου Μουζάκη, το 2011.
Για το οικόπεδο της Κλωστουφαντουργίας Μουζάκη προβλέπονταν ήπιες χρήσεις, δηλαδή πράσινο και αθλοπαιδιές, με τα παλιά εργοστάσια να έχουν κριθεί διατηρητέα, ενώ στο υπέδαφος του πιθανολογείται η ύπαρξη υπολειμμάτων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο το 2011 κατεδαφίστηκε σε μια νύκτα ο κεντρικός πυρήνας του βιομηχανικού συγκροτήματος, χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.  Τον Απρίλιο του 2013 εξαιρέθηκε από το ΠΔ μείωσης των όρων δόμησης για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ στις 24/2/2014  δημοσιεύθηκε απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ – Μανιάτη και Καλαφάτη για τη φωτογραφική κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση των χρήσεων γης, μόνο στο συγκεκριμένο Ο.Τ., για να χωράει το νέο Mall.

Η γειτνίαση με τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο ήταν η πηγή έμπνευσης για το όνομα του πολυχώρου: Academy Gardens. Η μελλοντική ανάδειξη του χώρου αυτού, όπως και η ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών είναι συστατικά του επενδυτικού σχεδίου.

Η μεγάλη επένδυση εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αττικής, με τις ψήφους των παρατάξεων Σγουρού και ΝΔ, που ενέκριναν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Mall. Ωστόσο εκκρεμεί στο ΣτΕ η απόφαση επί της προσφυγής κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής κατά του ΠΔ, που εξαίρεσε την ιδιοκτησία της εταιρείας από τη μείωση των όρων δόμησης. Έχουν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής τους, αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Βασικό επιχείρημα επιχείρημα της εταιρείας ARTUME S.Α. και των πολιτικών υποστηρικτών της είναι η «δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας». Όμως οι εμπορικοί σύλλογοι της δυτικής Αθήνας υπολογίζουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο θα στείλει στην ανεργία 6.000 επαγγελματίες και υπαλλήλους στα τοπικά καταστήματα.

Ο Δήμος της Αθήνας γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου αποφάσισε ομόφωνα κατά. Η νέα Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου χαρακτήρισε νομικά έωλη, αλλά και οικονομικά και πολιτιστικά καταστροφική, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργία του Πολυκέντρου Πολιτισμού. Τόνισε ότι εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και ότι το πρότζεκτ στρέφεται κατά του εμπορικού κόσμου. 

Η ανέγερση του κολοσσιαίου εμπορικού κέντρου είναι τεράστιας σημασίας για τις επιχειρήσεις ολόκληρης της δυτικής Αθήνας, μεταξύ τους και του Χαϊδαρίου. Στα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας και Περιστερίου ακούστηκε από διάφορες πλευρές ότι υπάρχουν πολύ σκληρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση του συγκεκριμένου mall. Οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής μας έχουν κάθε λόγο να δράσουν συντονισμένα, για να αποτρέψουν τον στραγγαλισμό των ήδη καταταλαιπωρημένων τοπικών επιχειρήσεων.
Αναρτήθηκε από το "Χαϊδάρι σήμερα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου