Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ...



                                          
 Στο φαρμακείο της Λένας για δύο συνταγές πρέπει να συμμετέχω με 27 ευρώ.
- Να σας τα φέρω στις 31 του μήνα; ρωτάω και μου λένε εντάξει.
Αν δεν είχα φίλη τη φαρμακοποιό θα μου κάνανε πίστωση; Μάλλον όχι.
Τα τζιτζίκια αγωνίζονται να επιβεβαιώσουν, πως η ζωή ανήκει δικαιωματικά και στους "τεμπέληδες". Είναι, άραγε, όλα τα τζιτζίκια Ελληνες ή υπάρχουν κι αλλού καλοκαιρινοί τραγουδιστές;
Αμα πλησιάζεις τα εξήντα, έχεις μάθει να αντικρύζεις την πραγματικότητα με μάτια ορθάνοικτα και ψύχραιμη διάθεση. Θα μου πεις και αυτό είναι εύκολο άμα χρωστάς. πεινάς, είσαι άρρωστος, σε κυβερνάνε ξενόδουλοι, ανίκανοι, εξαγορασμένοι, είσαι σε κίνδυνο, χρόνιο και συνεχή αφανισμό;
Κι άμα στις άλλες χώρες σκοτώνουν αθώα παιδιά, αμάχους ,ανυποψίαστους ταξιδιώτες, συμμετέχοντες και μη συμμετέχοντες;
ΟΧΙ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ!
Οταν μιλάω για ψυχραιμία, καθαρή ματιά και χέρι,αναφέρομαι στα βήματα, που κάθε φορά διαλέγεις, γιατί θέλεις, πρέπει και οι δυνάμεις σου στο επιτρέπουν, να κάνεις. Δυνάμεις όχι ατομικές, αλλά συλλογικές.
Στη χώρα ετούτη, την όμορφη και προνομιούχα, από άποψη ήλιου, θάλασσας και προγονικής ιστορίας, οι άνθρωποι συστηματικά αφέθηκαν ή σκόπιμα οδηγούνται να γίνουνε τζίτζικες. Κι όχι τζίτζικες τραγουδιστές, αλλά παρασιτιστές, βολεμένοι από κόμματα και δημόσιο κορβανά.
Μη μου πείτε το γιατί, το πώς και το από πότε, γιατί ούτε ειδική είμαι ούτε εντεταλμένη για να διαλέξω τις όποιες εξηγήσεις. Δεν χρειάζεται, άλλωστε.
Στα 1973 που τελείωσα το εξατάξιο γυμνάσιο Περιστερίου οι γυναίκες της τάξης μου είτε παντρευόντουσαν και γινόντουσαν νοικοκυρές είτε πωλήτριες είτε σπουδάζανε.
Για να γίνεις σπουδαγμένος ,όμως, κάποιος έπρεπε να πληρώσει, παρεκτός αν δούλευες μόνος σου εσύ. Και η σχολή ,που σου επέτρεπε να δουλεύεις και να σπουδάζεις ήταν η Νομική Αθηνών. Ποτέ μου δε μετάνιωσα, που σπούδασα στη Νομική και οι υψηλές βάσεις εισαγωγής της, που αντέχουν στο χρόνο, αποδεικνύουν, πως κάτι μαθαίνεις σε αυτή, αν έχεις όρεξη για γράμματα και συμπεράσματα.
Τελικά δεν ξέρω αν βρίσκεις δουλειά, άμα σπουδάσεις, που μάλλον όχι σήμερα, μα τουλάχιστον μαθαίνεις να σκέφτεσαι.
Υπάρχουν άνθρωποι, παγκόσμια, αλλά και πολλοί, πάρα πολλοί Ελληνες, πλούσιοι, προκλητικά πλούσιοι, άχρηστα πλούσιοι,δόλια πλούσιοι, που ο πλούτος τους δεν τους αφήνει ποτέ να σκεφτούν και να βγάλουν ανθρώπινα συμπεράσματα. Αρα άλλο πλούτος, άλλο σπουδή, άλλο σκέψη κι άλλο ψύχραιμα συμπεράσματα.
Αμα θαυμάζεις τα τζιτζίκια το καλοκαίρι δεν κατατάσσεσαι αυτόματα στους τεμπέληδες ούτε άμα είσαι εργατικό μυρμήγκι θα πρέπει να δουλεύεις νυχθημερόν, όπως στην εποχή των σκλάβων, χωρίς εισοδήματα και μέλλον, χωρίς λίγη ξεκούραση σε κάποια θάλασσα και βουνό.
Το μισό και πλέον καλοκαίρι του 2014 έχει κιόλας περάσει. Στις 31 του μήνα θα φανεί πόσοι και πόσο λίπος κρατάνε ακόμη για την εφορία και τους γλυκούς δανειστές μας.
Το οικονομικό επιτελείο συσκέπτεται χωρίς αποτέλεσμα αφήνοντας στην "απέξω" τους πλούσιους φοροδιαφεύγοντες της λίστας Λαγκάρντ, των οφ σωρ, του μαύρου χρήματος και πολλούς άλλους.
Κάποιοι καταργούν στο τμήμα διακοπών της βουλής διατάξεις ,που θα τιμωρούσαν τουλάχιστον στο μέλλον μερικούς από τους μέχρι τώρα "κλεφταράδες".
Αν όλα για κάποιο λόγο γίνονται και όχι τυχαία, μπορώ να περιμένω την ανατροπή. Σαν ασήμαντο μερμηγκάκι έχω μάθει να κρύβομαι βαθιά στο χώμα για να μπορέσω να επιζήσω.
Μονάχα , που τα καλοκαίρια γίνομαι και πάλι τζίτζικας τραγουδιστής και όχι παρασιτιστής.
ΒΙΒΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου