Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού


 
                                        
Η εγκύκλιος του Υπουργείου  Παιδείας  για «Θεσμική δικτύωση φορέων για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» (18/02/2016) έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να προσθέσει και  νέα αντιλαϊκά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων με μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέους δυσβάσταχτους φόρους  και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις  από το 3ο Μνημόνιο για «εξορθολογισμό του κόστους εκπαίδευσης», υποβαθμίζει την Ειδική Αγωγή (με την κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης),προχωρά σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, καταργεί την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Δημοτικά , παγιώνει την υποχρηματοδότηση  των σχολικών μονάδων και δηλώνει  ότι δεν θα καλυφθούν  όλα τα κενά  για το 2016.
Ας  αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα για τα φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας και ας αναλογιστεί  η κυβέρνηση  τις ευθύνες της απέναντι στους απλήρωτους , τους άνεργους και απολυμένους γονείς των μαθητών μας. Αν ήθελαν πραγματικά να ελαττώσουν τις προϋποθέσεις όξυνσης της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών, ούτε αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των οικογενειών τους θα ψήφιζαν, ούτε τμήματα θα συγχώνευαν, ούτε θα άφηναν ακάλυπτες τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι δομές που διαμορφώνει το υπουργείο  με τα «Δίκτυα» και τα «Παρατηρητήρια» αποδυναμώνουν  το  Σύλλογο Διδασκόντων που είναι ο ουσιαστικός και επιστημονικά καταρτισμένος φορέας της επίλυσης των εκπαιδευτικών, παιδαγωγικών και σχεσιακών ζητημάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας .  ( ανακ. ΔΟΕ/21/3/2016).
Με τους γονείς «συνένοχους»  κατηγοριοποιεί σχολεία , εκπαιδευτικούς και μαθητές αφού τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται εύκολα μπορεί να συνδεθούν με την προωθούμενη αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
 Η συμμετοχή στις διαδικασίες είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του συλλόγου των διδασκόντων και  ο σύλλογος  καλύπτει συνδικαλιστικά τους  συναδέλφους και τους  Συλλόγους Διδασκόντων που δεν συμμετέχουν στις ΟΔΠ.
 ΤΟ ΔΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου