Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οι θέσεις των "Ενεργών Πολιτών" για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων



                                                         
Τη διαφωνία της με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος , εξέφρασε η δημοτική παράταξη των Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή στο Περιστέρι, στην έκτατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθήσει να βρεθεί λύση ,μέσα από διάλογο με το υπουργείο στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Φώτης Κουγιουμτζής τάχθηκε <κατά των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να  προωθήσει το όποιο μέτρο. Μεμπτό επίσης είναι και το γεγονός ότι δεν έγινε διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο είναι υποκριτικό να βγαίνει  ως τιμητής στο θέμα αυτό η διοίκηση του δήμου, η οποία επί σειρά ετών δεν εφάρμοσε ποτέ αυτό ακριβώς που σήμερα υπερασπίζεται. Υπήρξε ποτέ στον δήμο διαβούλευση σε προϋπολογισμούς, σε τεχνικά θέματα, σε σοβαρά προβλήματα, ρωτήθηκαν ποτέ οι κάτοικοι για θέματα σημαντικά; Πότε  συζήτησαν τα διαμερισματικά  συμβούλια με τους κατοίκους; Δεν μπορεί λοιπόν η διοίκηση να βγαίνει τιμητής των διαβουλεύσεων, της συμμετοχής του λαϊκού  παράγοντα στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Η κυβέρνηση με  αυτό το μέτρο προσπάθησε να αποκτήσει μια βραχυχρόνια ρευστότητα έως 15 ημέρες σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενά της, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούνται και της σκληρής στάσης που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια κυβέρνηση τριών μηνών  που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να προασπίσει το εισόδημα των εργαζομένων,  τους συνταξιούχους, να προασπίσει βασικά δικαιώματα  παλεύοντας με τους τιτάνες της ΕΕ. Είναι μια προσπάθεια που η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε με οποιοδήποτε τρόπο να στηρίξει ούτως ώστε το πολιτικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο αυτή την στιγμή. Δήλωσε τέλος ότι είναι υποκριτική η στάση των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια , που υπέγραψαν τα μνημόνια ,που έφεραν σε αδιέξοδο την χώρα και βύθισαν στο τέλμα  την τοπική αυτοδιοίκηση με την μείωση των κονδυλίων της πάνω από 60% ,να βγαίνουν τώρα ως τιμητές.
Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες  οδηγήθηκε μια κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή εντολή σε αυτή την απόφαση. Γιατί αν η χώρα καταστραφεί δεν θα υπάρχει ούτε αυτοδιοίκηση ούτε εμείς θα είμαστε εδώ για να διαβουλευόμαστε. Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα σε 15 ημέρες. Διαμαρτύρεται για τα ταμειακά διαθέσιμα του ο Δήμος , αλλά γιατί δεν έκανε το ίδιο  όταν οι εργαζόμενοι της ΔΑΤΕΠ δέσμευσαν λόγω δικαστικής απόφασης που είχαν, τους λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες; Κράτησε μήνες αυτή η ιστορία τώρα όμως την έπιασε το όψιμο ενδιαφέρον; Το θέμα δεν προσφέρεται προς πολιτική εκμετάλλευση. Πρέπει να συναισθανθούμε τις ευθύνες των καιρών. Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή  είναι η σωτηρία της χώρας. Για όλα αυτά θα ψηφίσουμε λευκό>. 
 Δεν είμαστε βουλευτές είμαστε εκπρόσωποι μιας δημοτικής κίνησης με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε την γενναιότητα  να λέμε ότι διαφωνούμε με την ΠΝΠ πράγμα το οποίο δημιούργησε όλους αυτούς τους διαπληκτισμούς από παρεμφερείς πολιτικούς χώρους. Έχουμε την εντιμότητα και την γενναιότητα να διαφωνήσουμε με τον χώρο όπου ανήκουμε πολιτικά, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζούτσος αντικρούοντας την <επίθεση> που δέχτηκε η παράταξη και τόνισε πως τα χιλιάδες προβλήματα στο χώρο της υγείας, της παιδείας αλλά και της επιβίωσης του λαού δεν δημιουργήθηκαν σήμερα ,αλλά είναι αποτέλεσμα χρόνων και μνημονιακών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Κατηγόρησε για πολιτικές σκοπιμότητες μέλη της ΚΕΔΕ όπως ο Αγοραστός και ο Καμίνης, ωστόσο, αναγνώρισε ότι το ψήφισμά της, εμπεριέχει κάποιες αλήθειες και δήλωσε <ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχθούμε την ποινικοποίηση του αγώνα>.

Δεν πήρε κανείς την εντολή για ρήξη τόνισε η Σοφία Αλεξοπούλου κάνοντας παράλληλα λόγο για όψιμο ενδιαφέρον που δεν υπήρχε όταν κουρεύονταν μέσω PSI τα ταμεία. <Αντιδρούν σήμερα άνθρωποι, δημοτικοί άρχοντες που προσπέρασαν προβλήματα όπως ο Καλλικράτης και άλλα νομοθετήματα, εκείνοι που δεν σήκωσαν ποτέ κεφάλι απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Είναι δύσκολες οι ώρες και πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον της χώρας>.
                                                                                               
Το Γραφείο τύπου
22-4-15





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου