Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα στο δήμο Περιστερίου.. καταψήφισε η αντιπολίτευση



                
Γράφει η Ρούλα Τικοπούλου 

Πέρασε για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Περιστερίου, με τις ψήφους της ισχυρής σε μέλη δημοτικής αρχής και με την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, η οποία και το καταψήφισε.  Διατυπώθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης σοβαρές ενστάσεις όσο αφορά το πρόγραμμα, περιμένοντας όπως είπαν μια διαφορετική προσέγγιση σε πράγματα που αφορούν την πόλη του Περιστερίου. 
                                        
 Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτό για το δήμο, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται η ίδια σχεδόν σχεδιαστική τακτική,  με τα επιχορηγούμενα  Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, ΑΣΔΑ, Περιφέρεια Αττικής, το ΕΣΠΑ αλλά και με μειωμένη την ΣΑΤΑ από την κεντρική διοίκηση.
Στόχος της διοίκησης μέσω του τεχνικού προγράμματος είναι η συντήρηση  έργων των δομών της πόλης, τα έργα υποδομής της, (αντιπλημμυρικά, πλακοστρώσεις, τα σχολεία και οι συντηρήσεις τους, οι παιδικές χαρές, το κολυμβητήριο, οι αναπλάσεις πλατειών, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι μελέτες για διανοίξεις δρόμων, η μεταφορά του γκαράζ,  κ.λ.π.

Πέρα από τις σημαντικές τοποθετήσεις των παρατάξεων για το θέμα,  αξίζει να εστιάσουμε στην ομιλία του δημάρχου, σχετικά με τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα  και τα στοιχεία που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή για το υδραυλικό σύστημα της πόλης. Τα στοιχεία αυτά έχουν βρεθεί και κατά τον ίδιο και έχουν φτάσει στα χέρια του υπουργού υποδομών  κ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος και θα τα μελετήσει, (σχολιάστηκε αν θα βρεί χρόνο, καθότι το μνημόνιο πέρασε απλώς από μπροστά του) και κατόπιν θα γίνουν ειδικές μελέτες αντιμετώπισης των πλημμυρών.  
Δίκαια λοιπόν μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, γιατί τόσα χρόνια ο δήμος δεν είχε στα χέρια του τις υπόγειες διατομές της πόλης, εφόσον είχαμε αρκετές πλημμύρες στο παρελθόν, η τουλάχιστον δεν πήρε σοβαρά υπ’ όψιν τις επισημάνσεις των επιστημόνων, όπου μέσω του ΑΣΔΑ είχαν κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της πόλης μας.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Φ. Κουγιουμτζή από τους «Ενεργούς Πολίτες» για την απαράδεκτη όπως είπε στάση του δημάρχου στο θέμα αυτό. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του δημοτικού συμβούλου Ν. Ζούτσου σχετικά με τις νέες μελέτες αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί και δεν προβλέπονται καν στο νέο Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
                                                    

Δριμύτατη κριτική εξαπέλυσε στη συνέχεια η Α. Αθανασοπούλου από την «Αριστερή Κίνηση» για τις περιοχές που πλήττονται από πλυμμύρες, Ρουπάκι, Τσαλαβούτα, η για τις περιοχές Δέγλερη, Αγία Αναστασία  και Άγιο Βασίλη. Εδώ έθιξε και το ρόλο των δημοτικών διαμερισμάτων που παραμένουν ανενεργά, όσον αφορά την συμμετοχή τους και το ρόλο τους στα κέντρα αποφάσεων  για την πόλη. 
                                       

Το ζήτημα με το γκαράζ  και τα σκουπίδια, επίσης μια καυτή πατάτα στα χέρια της διοίκησης, ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά την ένταξή του στο νέο τεχνικό πρόγραμμα και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της δημοτικής αρχής τα τελευταία χρόνια για εξεύρεση χώρου και τη μεταφορά του σε αυτό.
Σημαντική ωστόσο ήταν και η τοποθέτηση του Χ. Μαργανέλη από την «Λαϊκή Συσπείρωση» για την σχέση του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε (θα ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου) με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, όταν αυτά τα δύο συνδέονται με τις επιλογές έργων που εξυπηρετούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο. 

Ρίχνοντας μια ματιά στον προϋπολογισμό αυτό μαθαίνουμε ότι σε αντίθεση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – τουλάχιστον 5 και συνήθως 7 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα – που καλείται πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο  τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν το ανώτατο όριο των δαπανών της ΕΕ σε διάφορους τομείς. 

Ο καταμερισμός των δαπανών τώρα, όσον αφορά τη χώρα μας, είναι αυξημένος κυρίως σε κατασταλτικές πολιτικές, και στρατηγικές επιλογές όπως στρατιωτικούς εξοπλισμούς,  στην πράσινη ανάπτυξη όπου συμπεριλαμβάνονται  έργα (ανακατασκευές, αναπλάσεις, αισθητικές παρεμβάσεις, σταθμοί, συντήρηση σχολείων κλπ) και όχι έργα με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Έργα που αντανακλώνται τόσο  στην Τ.Α όσο  και στην  Περιφέρεια που περιλαμβάνει επίσης έργα σ’ αυτή την κατεύθυνση, με προγράμματα του ΕΣΠΑ, με μειωμένη ΣΑΤΑ η άλλα επιχορηγούμενα προγράμματα.  

Στον επίλογό του ο δήμαρχος Α. Παχατουρίδης αναρωτήθηκε αν για τις πλημμύρες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, φταίει ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ενώ εξέφρασε παράπονο ότι όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του δεν ακούστηκε ένας καλός λόγος για τα τόσα έργα που έγιναν στην πόλη.
«Δεν είναι τακτική αυτή» είπε «δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα». Ωστόσο για μια ακόμη φορά επικαλέστηκε το ποσοστό των ψήφων που πήρε στις εκλογές, χαρακτηρίζοντας σοφή την κοινωνία, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά, και δεν επικρατεί η μαυρίλα της κριτικής που διετείνεται εντός της αιθούσης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου