Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Είναι θέμα προτεραιότητας κύριοι….



                                           
 Γράφει η Ρούλα Τικοπούλου
Έχουν βραχνιάσει τόσα χρόνια, τόσο ο τοπικός τύπος όσο και οι κάτοικοι  των περιοχών Τσαλαβούτα, Ρουπάκι, Θηβών στο Περιστέρι, αλλά και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας να ζητούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με πρωτοσέλιδα, προσωπικές υπομνήσεις, διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς δήμοι & περιφέρεια , φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες ...
Πόσες φορές δεν έχουν δημοσιευτεί πρωτοσέλιδα για τα βουλωμένα φρεάτια, τα μπαζωμένα ρέματα, τα ακαθάριστα στενά δρομάκια, τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους;
Ποιοι αρμόδιοι άκουσαν, όπως όφειλαν να ακούσουν την φωνή των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών, που από  το 2010 είχαν επισημάνει το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής;

Ποιοι έδωσαν σημασία στην μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Λέκκα, όπου είχαν αποτυπώσει σε χάρτες τις περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα;

Έγινε γνωστό ότι η καταιγίδα που προκλήθηκε την Παρασκευή, επιβεβαίωσε τον χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου, καθώς η ραγδαία βροχόπτωση προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε περιοχές όπως είναι:
  • Ίλιον (Λεωφόρος Α. Παπανδρέου, Οδός Φλέβας, Οδός Αλαμάνας, Λεωφόρος Φυλής, Περιοχή Μπίμπιζα, Λεωφόρος Πριάμου, Λεωφόρος Θηβών (και στην κατασκευαζόμενη συνέχειά της), Θηβών και Πατρόκλου
  • Αγιοι Ανάργυροι (Λεωφόρος Δημοκρατίας, περιοχή Μπίμπιζα)
  • Περιστέρι (Λεωφόρος Αθηνών, Περιοχή Μπουρναζίου, Θηβών και Σουλίου, Θηβών και Πελασγίας)
  • Νεα Φιλαδέλφεια (περιοχή Ρενό)
  • Αχαρνές (οδός Πάγκαλου)
  • Νίκαια και Κορυδαλλός (ενδεικτικά οδοί Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών)
  • Πειραιάς
Τι έκαναν για όλα αυτά οι δήμαρχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Δυτικών περιοχών; Κάτι έκαναν, δηλώσεις εκ των υστέρων, όπως «άνοιξαν οι ουρανοί» η περιμένουμε να τελειώσει το έργο στο ρέμα της Εσχατιάς», η «ποιος το περίμενε να πέσουν τόσα κυβικά νερό» κλπ.
Γνώριζε κανείς τους την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αν ναι τι έκανε στον τόπο του;  Που δόθηκε προτεραιότητα τόσα χρόνια  από τους δήμους  και από την Περιφέρεια; Να μπούμε σε λεπτομέρειες δεν ωφελεί πια, κλάμα εκ των υστέρων δείχνει μιζέρια, κακομοιριά και ανημπόρια. Η μαγκιά είναι στις αποφάσεις και στις προτεραιότητες που δίνει η κάθε δημοτική αρχή σε κάθε πόλη και γειτονιά, πως καταγράφει, σκιαγραφεί , μελετάει, αφουγκράζεται, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και ανάλογα πράττει.
Το σκηνικό με τα πλημμυρισμένα σπίτια, τα μαγαζιά, τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, και τον κόσμο σε απελπισία, είναι γνωστό σε όλους μας, μας γύρισε πίσω σε άλλες εποχές. Το ότι όλο αυτό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μας το επιβεβαιώνει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Γεωλογίας, Θύμιος Λέκκας.
 «Σε αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, δεν διαδραμάτισαν ρόλο μόνο η ραγδαία βροχόπτωση και το ανάγλυφο της περιοχής αλλά μια σειρά από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η άναρχη δόμηση, οι παρεμβάσεις στα ρέματα, στις παροχετεύσεις ομβρίων υδάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να φραγούν οι φυσικές απορροές των υδάτων. Τα είχαμε επισημάνει αυτά τα φαινόμενα πριν πέντε χρόνια και είχαμε πει πως η κατάσταση θα ήταν τραγική στην περίπτωση μεγάλης καταιγίδας. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΑΣΔΑ δεν είχε επιδιώξει στο βαθμό που μπορούσε να βελτιώσει κάπως την κατάσταση».


Και προσθέτει: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίσθηκαν ανάλογα με την περιοχή από τις 14.30-15.30 και μετά. Είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερα ισχυρής βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα (Από τις 13.00 μέχρι τις 17.30). Είναι σαφές όμως ότι έχουν ενταθεί από την εκτεταμένη αστικοποίηση της περιοχής του λεκανοπεδίου, η οποία οδηγεί στην απομείωση των όγκων του νερού που κατεισδύουν στο υπέδαφος και στην ταχύτητα με την οποία οι όγκοι αυτοί του νερού συγκεντρώνονται προς τα κατάντη.

Επιπροσθέτως, η μείωση της διατομής των ρεμάτων έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην δυνατότητα που έχουν τα τελευταία να αποστραγγίζουν τα νερά που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Αιγάλεω».


Ο τεράστιος όγκος νερού που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή χτύπησε την πόρτα μας, την γειτονιά μας. Προκύπτουν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα και προβλήματα που ζητούν άμεση αντιμετώπιση από τους αρμόδιους, οι οποίοι πρέπει να εντάξουν σοβαρά πιά..ως προτεραιότητα την θωράκιση των πόλεων και των γειτονιών τους, ακούγοντας που και που και την επιστημονική κοινότητα, που χτυπάει το έντονα το καμπανάκι χρόνια τώρα..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου