Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η Ρούσεφ ξανά στο τιμόνι της Βραζιλίας

 Μετά από 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, η εξουσία θα παραμείνει για ακόμα μία τετραετία στο Εργατικό Κόμμα και στην Ντίλμα Ρούσεφ. Η πρώην αντάρτισσα επικράτησε του κεντροδεξιού Αέσιο Νέβες, γόνου

Με διαφορά μόλις 3 μονάδων νίκησε η «επαναστάτρια» τον «αριστοκράτη» στη Βραζιλία, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές που έριξαν την αυλαία στην πιο ανταγωνιστική προεκλογική εκστρατεία εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Μετά από 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, η εξουσία θα παραμείνει για ακόμα μία τετραετία στο Εργατικό Κόμμα και στην Ντίλμα Ρούσεφ. Η πρώην αντάρτισσα επικράτησε του κεντροδεξιού Αέσιο Νέβες, γόνου πλούσιας οικογένειας
Παρόλο που ακόμα και τα exit polls, μισή ώρα πριν από τα επίσημα αποτελέσματα, έδειχναν άνετη επικράτηση της κεντροαριστερής Ντίλμα Ρούσεφ, τελικά η 66χρονη πρόεδρος κέρδισε με 51,6% έναντι 48,4% τον 54χρονο Αέσιο Νέβες του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.
Υστερα από 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης η εξουσία θα παραμείνει για ακόμα μία τετραετία στο Εργατικό Κόμμα και στη Ρούσεφ, πρώην αντάρτισσα, που βασανίστηκε στη φυλακή για την αντιδικτατορική της δράση και η οποία επικράτησε του γόνου πλούσιας οικογένειας και με φήμη... «playboy» Νέβες. Το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά τον διχασμό της βραζιλιάνικης κοινωνίας στην προεκλογική εκστρατεία, που χαρακτηρίστηκε από επιθετικές διαφημίσεις και βαριές κατηγορίες για ψεύδη και διαφθορά από τα δύο στρατόπεδα. Και αυτό συνέβη επειδή δεν επρόκειτο απλώς για μια μάχη ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, αλλά για μια σύγκρουση τάξεων στη Βραζιλία των μεγάλων ανισοτήτων και σε μια μάχη ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μοντέλα και, μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, με την οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.
Ο κυβερνήτης
Ο Νέβες, ο οποίος ως κυβερνήτης της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας, Μίνας Γκρεράις, έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της, θεωρούνταν πιο «φιλικός» για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ικανότερος στο «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών, ενώ η Ρούσεφ είχε μεγάλη απήχηση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα χάρη στις επιτυχίες της στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενίσχυση του προνοιακού κράτους και φαινόταν ότι τη μάχη θα κέρδιζε όποιος κατάφερνε να πείσει τη μεσαία τάξη. Στον πρώτο γύρο η ψαλίδα των δύο υποψηφίων ήταν στις οκτώ μονάδες (41,5% Ρούσεφ - 33,5% Νέβες).
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, διάδοχος του Λούλα, που είδε το ποσοστό της να μειώνεται σε σύγκριση με το 2010 (56,05%), υπόσχεται για τη δεύτερη τετραετία της στον προεδρικό θώκο να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που έχει ξεκινήσει και που την έκαναν αγαπητή στα κατώτερα στρώματα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, κάνοντάς την πιο ανταγωνιστική με ένα νέο οικονομικό επιτελείο. Ενα από τα δημοφιλή προγράμματα πρόνοιας της Ρούσεφ είναι το λεγόμενο «Bolsa Familia», που παρέχει οικονομική βοήθεια σε φτωχές οικογένειες και ορίζει ότι εάν μια οικογένεια έχει παιδιά, τότε θα πρέπει αυτά να πηγαίνουν σχολείο και να εμβολιάζονται.
Ωστόσο οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ρούσεφ είναι οικονομικής φύσεως. Με τη ζήτηση για τους φυσικούς πόρους της Βραζιλίας να έχει μειωθεί, η κυβέρνησή της δεν κατάφερε να επαναφέρει την ανάπτυξη και η οικονομία σημείωσε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Παρόλο που η ανεργία παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί και ο πληθωρισμός, χρόνιο πρόβλημα της βραζιλιάνικης οικονομίας, ξεπέρασε το επίσημο όριο ανοχής της κυβέρνησης του 6,5% και οι οικονομολόγοι βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Αναρτήθηκε από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου