Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Ελάχιστες αλλαγές, μόνιμος ο χαρακτήρας, μέχρι επτά οι δόσεις - Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Μόνιμος ο χαρακτήρας, ελάχιστες αλλαγές και μέχρι επτά δόσεις, τα χαρακτηριστικά του νέου χαρατσιού που επέβαλε η συγκυβέρνηση στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.
Η Στατιστική Υπηρεσία εισηγήθηκε προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι ο φόρος μπορεί να εισπραχθεί σε περισσότερες δόσεις, μέχρι και το Μάρτη του 2015, χωρίς αυτό να δημιουργεί «ζήτημα» με τα κρατικά έσοδα που θα εμφανιστούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Με απλά λόγια, το συνολικό κονδύλι από το συγκεκριμένο αντιλαϊκό χαράτσι, ανεξάρτητα από την επιμήκυνση των δόσεων και για το επόμενο έτος, θα εμφανιστεί και θα αναγνωριστεί στα «πρωτογενή πλεονάσματα» του 2014, τα οποία αποτελούν πρόκριμα της συγκυβέρνησης στα παζάρια για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους και το γενικότερο μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο.
Ο εισπρακτικός στόχος από τον ΕΝΦΙΑ ήταν και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ το ζητούμενο είναι ο βαθμός εισπραξιμότητάς του, ζήτημα που, κατά κύριο λόγο, απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ σχεδιάζεται και η επιμήκυνση των προβλεπόμενων δόσεων από 4 που ισχύουν σήμερα σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι και το Μάρτη του 2015.
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο «τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές». Με την ίδια απόφαση καθορίζεται χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2016.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε σχόλιο του για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η επέκταση των δόσεων στην καταβολή του έχουν μοναδικό σκοπό να "χρυσώσουν το χάπι" της επιβολής ενός άδικου και δυσβάσταχτου φόρου που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίστοιχα, οι λεγόμενες φοροελαφρύνσεις, που επιδιώκει η κυβέρνηση, αφορούν κυρίως την παραπέρα φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στοχεύουν να αποσπάσουν την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί με νέα μέτρα σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου