Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 15 - 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι

Εκτακτη έκδοση του «Οδηγητή» στις 23 Αυγούστου 1977
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ στην Αθήνα σημαδεύτηκαν από την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εμποδίσει τη διοργάνωσή τους στο Άλσος Περιστερίου.
«Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού» σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ. Έτσι και έγινε!
Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, που οι κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν ως «μπαζότοπο» και «απέραντο βάλτο», «ώσπου μια μέρα -έλεγε μια Περιστεριώτισσα- ήρθαν τα παιδιά και άρχισαν ασταμάτητα τη δουλειά». Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος!
Σ’ αυτό το Φεστιβάλ επίσης ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ «Τα παιδιά της ΚΝΕ». Ακόμα για πρώτη φορά στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή πραγματοποιείται “Αθλητικό Φεστιβάλ”. Παρακάτω παρατίθεται φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 20 Σεπτέμβρη 1977 με το ποίημα του Γ. Ρίτσου καθώς και γραπτή διαμαρτυρία του για την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στις 19 Αυγούστου 1977.
1 / 14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου