Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ανεξέλεγκτος ο Εμπολα τουλάχιστον ως την Ανοιξη

Η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού στη Λιβερία θεωρείται «Μητέρα των Μαχών» για την ανακοπή της επιδημίας

Τουλάχιστον έξι μήνες θα περάσουν πριν οι Αρχές των χωρών της Δυτικής Αφρικής και οι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του Εμπολα που ήδη έχει σκοτώσει επιβεβαιωμένα πάνω από 1.000 ανθρώπους, με ένα ποσοστό θνησιμότητας άνω του 50%.

Η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού στη Λιβερία θεωρείται «Μητέρα των Μαχών» για την ανακοπή της επιδημίας
Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε όσα ανέφερε από την Γενεύη της Ελβετίας η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ζοάν Λιου, η οποία κάλεσε την διεθνή κοινότητα να συνασπιστεί στην προσπάθεια αυτή υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η «πρώτη γραμμή» της μάχης είναι στη Λιβερία, που ήδη μετρά πάνω από 300 θανάτους - εκεί είναι ζωτικής σημασίας η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, κατά την Λιου. «Εάν δεν σταθεροποιήσουμε την Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε την περιοχή ποτέ», όπως τόνισε.
«Σε επίπεδο χρόνου, δεν μιλάμε για εβδομάδες αλλά για μήνες. Χρειαζόμαστε δέσμευση από όλους σε αυτή την προσπάθεια τουλάχιστον για έξι μήνες και θα έλεγα ότι είμαι πολύ αισιόδοξη ... Ολες οι κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν. Πρέπει να γίνει τώρα εάν θέλουμε να περιορίσουμε την επιδημία», προσέθεσε η ίδια.
Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΠΟΥ που υπογράμμιζε ότι η κλίμακα της επιδημίας υποεκτιμήθηκε κατά πολύ και ζήτησε την άμεση λήξη έκτακτων μέτρων.
Η νέα επιδημία Εμπολα, που ξεκίνησε από τη Γουινέα τον Φεβρουάριο και εξαπλώθηκε ήδη σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία, έχει σκοτώσει ήδη τουλάχιστον 1.069 άτομα, αλλά το νούμερο αυτό ίσως είναι απατηλό. Οπως τόνισε ο Οργανισμός, οι ειδικοί έχουν αποδείξεις ότι ο αριθμός ασθενών και νεκρών δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της κρίσης. «Ανθρωποί μας στους τόπους της επιδημίας έχουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι οι αριθμοί αυτοί υποεκτιμούν κατά πολύ το μέγεθος της επιδημίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Βασικά δεδομένα για τον Εμπολα
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αιμορραγία και ζημιά στο κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Η περίοδος επώασης του ιού μετά τη μόλυνση είναι από δύο ημέρες ως τρεις εβδομάδες
  • Η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 90%, αν και σε αυτή την περίπτωση είναι στο 55% περίπου
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία
  • Η ανάνηψη από τον ιό μπορεί να βοηθηθεί με την συστηματική ενυδάτωση, όταν κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια και οι έμετοι
  • Ο φυσικός ξενιστής του ιού θεωρείται ότι είναι οι νυχτερίδες των φρούτων
  • Εθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου