Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραπέρα ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ταυτόχρονα οι φορείς που θα προκύψουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του «εθνικού φορέα απονομής συντάξεων», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega). Σύμφωνα με τον υπουργό, τη μελέτη για την παραπέρα ενοποίηση των ταμείων και τη συγκρότηση του «εθνικού φορέα», την επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ.
Όπως έγινε και με προηγούμενες ενοποιήσεις ταμείων (νόμοι Πετραλιά, Ρέππα, Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), οι παροχές και οι συντάξεις των ασφαλισμένων θα προσαρμοστούν προς τα κάτω, εξέλιξη που αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι συντάξεις θα δίνονται πλέον από τον ενιαίο εθνικό φορέα.  
Οι νέες ενοποιήσεις είναι ένα ακόμα βήμα την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περασμένη κυρίως τετραετία, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τρία ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με ελάχιστες παροχές και με μοναδική «εγγύηση», εκ μέρους του κράτους, τη σύνταξη των 360 ευρώ.
Παράλληλα, οι όποιες ομάδες ασφαλισμένων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί από τη λαίλαπα που προηγήθηκε, οδηγούνται και αυτοί στο σφαγείο των «αναδιαρθρώσεων».
Άλλωστε, στο ίδιο το κείμενο της σύμβασης του υπουργείου Εργασίας με το ΚΕΠΕ για το ρόλο της μελέτης, προκλητικά εγκωμιάζονται όλες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων, φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα και το χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων» που θα επέλθουν.
Σε ότι αφορά τον νέο «εθνικό φορέα απονομής συντάξεων», ο Γ. Βρούτσης είπε ότι μετά τη σύστασή του η υποβολή αίτησης για σύνταξη θα γίνεται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φορέας θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό από όλα τα ταμεία.
Σε ότι αφορά τον νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των εφάπαξ, ο Γ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των ποσών που θα δικαιούνται στο εξής οι ασφαλισμένοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για χρόνια γινόταν πλιάτσικο».
Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει την πραγματικότητα αντεστραμμένη, καθώς το πλιάτσικο στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αφορά τους ασφαλισμένους, αλλά την κυβέρνηση και τους εργοδότες, που τα έχουν στην κυριολεξία ρημάξει εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου