Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Χ. Καφαντάρη: "Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την καταστροφική για το περιβάλλον μνημονιακή της πολιτική"

                                                       

 Από το γραφείο τύπου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη πήραμε την παρακάτω επιστολή, σχετικά με δήλωσή της για την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης.   "Τη στιγμή που περισσότερο από το 1/3 της Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απτόητη την καταστροφική για το περιβάλλον μνημονιακή της πολιτική"
«H γη ανήκει στο μέλλον». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ερημοποίησης, με κεντρικό θέμα τη διάσωση της καλλιεργήσιμης γης από την ξηρασία και την έλλειψη νερού.
H επιβίωση 1,5 περίπου δισεκατομμύριου ανθρώπων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές εξαρτάται σήμερα από την περιορισμένη παραγωγή και διαθεσιμότητα νερού. Μίλαμε για περιοχές που η ξηρασία και η έλλειψη γλυκού νερού είναι ενδημικό φαινόμενο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς από την Κλιματική Αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ενώ το φαινόμενο της ερημοποίησης εντείνεται διαρκώς και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Μεσογειακές χώρες και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι οι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι συνεχώς αυξάνονται, η συγκυβέρνηση, συνεπής στις μνημονιακές της «υποχρεώσεις», δεν λαμβάνει κανένα μέτρο πρόληψης ή αναστροφής της κατάστασης. Τη στιγμή που περισσότερο από το 1/3 της Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απτόητη την καταστροφική για το περιβάλλον μνημονιακή πολιτική.
Θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον στον βωμό του κέρδους, αποχαρακτηρίζει δάση, ξεπουλά το σύνολο των παραλιών και του αιγιαλού στο όνομα μιας ιδεοληπτικής ανάπτυξης, εκποιεί τη δημόσια περιουσία, σχεδιάζει με το σπάσιμο της ΔΕΗ την εκποίηση και των τεχνητών λιμνών της εταιρείας (όπως π.χ. της λίμνης Πλαστήρα), δεν προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ προωθεί δυστυχώς από την πίσω πόρτα την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, ακολουθώντας αποκλειστικά τις επιταγές της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων.
Απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθούνται, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διαχείριση των δημόσιων πόρων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου και την προστασία του περιβάλλοντος, με την εφαρμογή μια σειράς μέτρων προσανατολισμένων στην προστασία των περιοχών που δεν έχουν ακόμα πληγεί και στη βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών (ορθή γεωργική πρακτική, περιορισμός λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ορθολογική διαχείριση υδάτων, υποστηρικτικά έργα εδαφών, αρδευτικά έργα, αποκατάσταση εδαφών, αντιπλημμυρικά έργα, ενημέρωση, προστασία παράκτιων περιοχών, κ.λπ.).
Ο Γενικός γραμματέας των Η.Ε., με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δήλωσε ότι «Η υποβάθμιση του εδάφους που προκαλείται ή επιδεινώνεται από την Κλιματική Αλλαγή δεν είναι μόνο ένας κίνδυνος για τη ζωή, αλλά και μια απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα.» Η αναγκαιότητα για τη μείωση των υπαρκτών αυτών κινδύνων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διεθνή συνεργασία για την επίτευξη μιας δίκαιης και φιλόδοξης συμφωνίας για την αναστροφή της Κλιματικής Αλλαγής, για την αποτροπή της αποδάσωσης και για την απομάκρυνση των κινδύνων από την ερημοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου