Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πώς θα υπολογίζεται στο εξής το εφάπαξ

Αλλαγές στον υπολογισμό του εφάπαξ φέρνει η τροποποιητική υπουργική απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων 10 ημερών.

Η απόφαση αφορά κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους για τους οποίους γίνονται προσπάθειες να γίνουν μειώσεις από 15%-20% και όχι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος του εφάπαξ για τους δημόσιους υπαλλήλους θα ανέρχεται κατά μέσον όρο στις 24.000 ευρώ.

Δύο είναι τα βασικά σημεία των αλλαγών, σύμφωνα με το «Έθνος»:

1) O υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου την επόμενη 15ετία.Με τη ρύθμιση αυτή, στόχος είναι ο περιορισμός των περικοπών στο βοήθημα, καθώς η αρχική απόφαση προέβλεπε πως θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οικονομικά δεδομένα ενός μόνο έτους. Πρόκειται για μία αλλαγή που θεωρείται θετική, καθώς, εάν λαμβάνονταν υπ’ όψιν μόνο τα στοιχεία ενός έτους, το εφάπαξ θα έπεφτε περίπου στις 4.000 ευρώ κατά μέσον όρο!

2) Η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για να μην υπάρξουν περικοπές σε όσους ασφαλισμένους είναι στην αναμονή για την έκδοση του βοηθήματος έως και δύο έτη. Για το εν λόγω ζήτημα θα προβλέπονται δύο παράμετροι:

- H εξαίρεση από τις μειώσεις όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Ιούλιο ή ενδεχομένως έως τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες γίνεται διαβούλευση με την τρόικα, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος.

- Η καταβολή του βοηθήματος με βάση την ημερομηνία που έγινε η αίτηση συνταξιοδότησης και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου