Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατανομή στις σχολικές μονάδες

Και αυτή η σχολική χρονιά βρήκε τα ταμεία των σχολείων κυριολεκτικά άδεια, σε μια περίοδο που η ανάγκη για χρηματοδότησή τους είναι ακόμα πιο οξυμμένη.

Ο νέος αντιλαϊκός Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014 αποτυπώνει την ένταση της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η παιδεία, ως δικαίωμα, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο, μαζί με την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια. Ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός λειτουργεί σαν εργαλείο για τις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, για το νέο σχολείο της αγοράς.
Το ύψος του προϋπολογισμού του 2014 για την Παιδεία διαμορφώνεται σε 5.090 εκατομμύρια, από τα οποία τα 4.600 είναι από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (ΤΠ) και τα 490 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το 2013 είχε προϋπολογιστεί το ύψος του σε 5.820 (5.226 από ΤΠ και 594 από ΠΔΕ) και η εκτίμηση είναι ότι στην υλοποίησή του θα φτάσει για το 2013 στα 5.396 (4.921 από ΤΠ και 475 από ΠΔΕ). Με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχουμε μείωση 730 εκατ. κάτω από τα προϋπολογισθέντα για το 2013 και 306 εκατ. κάτω και από τα υλοποιημένα στο χρόνο που πέρασε. οι εθνικοί πόροι (συνολικά άλλωστε η συμμετοχή των εθνικών πόρων είναι μόλις 90 εκατ.!).
Οι νέες περικοπές θα προστεθούν στις προηγούμενες που συνδέθηκαν με τη δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, τις μεγάλες μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, τις καταργήσεις υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, την αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη, κλπ. Ήδη οι μαθητές μετρούν δεκάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Μέσα από όλα τα προηγούμενα και σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο για το νέο σχολείο και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται το έδαφος για την είσοδο των επιχειρηματιών στα σχολεία, τη διαφοροποίηση του προγράμματος, την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος που υπηρετεί και αυτός ο προϋπολογισμός.
Ο νέος προϋπολογισμός για την παιδεία έχει, όπως είναι προφανές, άμεση συνάφεια με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα:
- Με τις 1676 νέες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων
- Με το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών
- Με τη νέα μείωση του αριθμού των αναπληρωτών – ωρομισθίων
- Με τον «εξορθολογισμό» του μισθολογικού κόστους για τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την είσοδο των ΜΚΟ στα σχολεία, τη μείωση των μισθών αλλά και του αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών
- Με την προώθηση και ολοκλήρωση των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προβλέπονται για τα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ.
Εκτός των άλλων τα σχολεία θα πρέπει να προμηθευτούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχτεί. Πολλά σχολεία έχουν βρεθεί σε αδυναμία να βάλουν πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο με αποτέλεσμα για να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης να μην αποπληρώνονται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και έτσι έχουν βρεθεί πολλά από αυτά στο κόκκινο.
Οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων αυξάνονται συνεχώς, καθώς η ακρίβεια θεριεύει.
Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Περιστέρι απευθύνεται σε πάνω από 10.000 μαθητές και μαθήτριες, που στεγάζονται σε 95 (42 Δημοτικά και 53 Νηπιαγωγεία) σχολικές μονάδες. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρές και αποκεντρωμένες με μικρό αριθμό μαθητών με άμεσο αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες λειτουργίας. Επιπρόσθετα στις περισσότερες από αυτές δε λειτουργεί κυλικείο και άρα δεν έχουν επιπλέον έσοδα.
Επίσης η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αρχίζει στις 7.00 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 16.30 με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος είναι διπλάσιο από τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν από τις 8.οο π.μ έως τις 14.οο.
Καταλήγοντας με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαραίτητη την αναλογική διάθεση του έκτακτου κονδυλίου για τη θέρμανση των σχολείων αλλά και για την ετήσια κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης των σχολείων στο ποσοστό 60% για την Π.Ε. Πάγια αιτήματά μας είναι:
• Η επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.
• Η απαλλαγή των σχολικών επιτροπών από τον Φ.Π.Α.
• Η απαλλαγή των σχολείων από τα έξοδα για νερό, ρεύμα τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μεταφορά του κόστους εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου