Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Tουρκία: Παραιτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος

Παραιτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας αφού το κόμμα χτες τη νύχτα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.
Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.
Ο Φ. Γκιουλέν ήταν μέχρι πρόσφατα ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, που για πολλούς θεωρείται ότι «υποκινεί» τις αποκαλύψεις ενώ η ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του αποδίδεται στις κινήσεις Ερντογάν να θίξει συμφέροντα προς εξυπηρέτηση άλλων μερίδων του κεφαλαίου.
Επιπλέον, πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς, υποκρύπτεται και η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ανακατατάξεις στις συμμαχίες της τουρκικής πλουτοκρατίας αφού οι επιλογές της κυβέρνησης Ρ. Τ. Ερντογάν σε ζητήματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν φαίνεται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ιμπεριαλιστικά κράτη που έχουν διαφορετικά σχέδια, όπως οι ΗΠΑ,  και ίσως αναζητούν πλέον νέους υποστηρικτές, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου