Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτινά

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «μελαγχολία των γιορτών» για να περιγράψουν την κακή διάθεση, το έντονο άγχος, τον εκνευρισμό, την επιθετικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές συναναστροφές που παρατηρούνται σε αρκετούς

Το εορταστικό δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι περίοδος χαράς και αισιοδοξίας για τους περισσότερους. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι έξοδοι με φίλους, η αγορά δώρων και η γιορτινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί -ακόμα και σε περίοδο κρίσης- βοηθούν τον κόσμο να ξεχάσει έστω και για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη την περίοδο των γιορτών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συγκεκριμένοι παράγοντες και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν τα συναισθήματά αυτά. Η πρόσφατη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου καθιστά, τις περισσότερες φορές, εξαιρετικά δύσκολες τις εορταστικές περιόδους.
Τα συναισθήματα γίνονται περισσότερο αρνητικά σε περιπτώσεις οικογενειακών συνάξεων οι οποίες συνήθως επαναφέρουν εκατοντάδες αναμνήσεις με τους αγαπημένους που χάθηκαν. Για τον άνθρωπο που βίωσε μια απώλεια ακόμη και η θέα ανθρώπων που διασκεδάζουν είναι πολύ δυσάρεστη.
Οι μνήμες από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές του παρελθόντος, και ακόμα περισσότερο της παιδικής ηλικίας, ενδέχεται, επίσης, να φέρουν θλίψη και μελαγχολία. Αυτό συμβαίνει είτε με ευχάριστες είτε με δυσάρεστες αναμνήσεις.
Η εξήγηση είναι ότι τα Χριστούγεννα των περασμένων ετών μπορεί να συνδέονται με δυσάρεστες οικογενειακές καταστάσεις ή, αντίθετα, με πολύ ευτυχισμένες στιγμές που δεν μπορούν να επαναληφθούν στο παρόν.
Η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου συνδέεται άμεσα με τη διάθεσή του την περίοδο των γιορτών. Τη συγκεκριμένη περίοδο όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα είτε για τους εαυτούς μας είτε σε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ειδικά στην παρούσα φάση και ενώ η κρίση εξακολουθεί να μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, η αδυναμία πολλών να προσφέρουν δώρα και να ικανοποιήσουν κυρίως τα παιδιά προκαλεί πρόσθετο άγχος το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Για τους ανθρώπους που είναι μόνοι, τα Χριστούγεννα συνιστούν συνήθως μια επίπονη περίοδο. Αυτό ισχύει επίσης για όσους έχουν οικογένεια ή σύντροφο αλλά αισθάνονται συναισθηματική μοναξιά. Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, οι έξοδοι με μεγάλες παρέες και όλες οι αντίστοιχες δραστηριότητες εντείνουν το αίσθημα της μοναχικότητας. Οι δε ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ζουν μακριά από τους οικείους τους ενδέχεται να αισθανθούν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι με μόνη συντροφιά τις αναμνήσεις από το παρελθόν.
Τα μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών περνούν συνήθως πολύ δύσκολες γιορτές. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό αν σκεφτεί κανείς ότι η απουσία ενός γονιού ή η ενδεχόμενη βίαιη συμπεριφορά ενός άλλου μεγιστοποιούν τα προβλήματα που υφίστανται τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «μελαγχολία των γιορτών» για να περιγράψουν την κακή διάθεση, το έντονο άγχος, τον εκνευρισμό, την επιθετικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές συναναστροφές που παρατηρούνται σε αρκετούς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση προτρέπουν όσους εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα να αναγνωρίσουν την στρεσογόνα πηγή που τους κάνει δυστυχισμένους και στη συνέχεια να θέσουν στόχους -μικρούς και καθημερινούς- που θα τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα. Επίσης, να ιεραρχήσουν τις δραστηριότητές τους, να αποφύγουν τις συγκρίσεις με το παρελθόν ή με άλλα άτομα και κυρίως να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή που βιώνουν.
Οταν, όμως, τα αρνητικά συναισθήματα συνεχίζονται και μετά την περίοδο των γιορτών, οι επιστήμονες μιλούν για δυσθυμία ή ακόμη και κατάθλιψη και συνιστούν θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να απορριφθεί ο αρνητικός τρόπος σκέψης για τα γεγονότα και να αποκατασταθούν οι δραστηριότητες του ατόμου...
εθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου