Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ιταλία: Συντριπτική επικράτηση του «όχι» – Παραίτηση Ρέντσι


 05/12/2016
«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σήμερα θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα υποβάλλει την παραίτησή του στο προεδρικό μέγαρο.
«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».
«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».
«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη, καθώς το «όχι» επικράτησε του «ναι» με διαφορά 19 μονάδων.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,8%.
Τη βαριά ήττα είχαν περιγράψει τα πρώτα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).
Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI έδινε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61% ενώ η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδινε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου