|
Υλικά για 80 κομμάτια Προετοιμασία 25 λεπτά Ψήσιμο 30 λεπτά
ΥλικάΓια τη γέμιση
-200 γρ. καρύδια χοντροαλεσμενα -1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη -ελάχιστη βανίλια Για τη ζύμη -2 φλιτζάνια ελαιόλαδο -1 φλιτζάνι ζάχαρη -3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού -1 πορτοκάλι (το ξύσμα του) -1 σφηνάκι κονιάκ -1 κουτ. γλυκού κανέλα -1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο -1 κουτ. γλυκού σοδα μαγειρική -1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ -1 κιλό αλεύρι μαλακό -καρύδια ψιλοκομμένα για το πασπάλισμα Για το σιρόπι -2 φλιτζάνια μέλι -2 φλιτζάνια νερό -2 φλιτζάνια ζάχαρη -1 ξυλαράκι κανέλας -10 γαρίφαλα -1/2 λεμόνι (τον χυμό του) |
Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή, αφράτη και λαδερή, αλλά όχι σφιχτή!
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε στο καθένα από λίγη γέμιση και τα κλείνουμε. Τους δίνουμε σχήμα μελομακάρονου και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα µε την ένωση προς τα κάτω. Τσιμπάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι. Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε το σιρόπι. Περιχύνουμε τα κρύα μελομακάρονα µε το ζεστό σιρόπι στο ταψί για 4-5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου