Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δύσκολα θα τολμήσει εκλογές η κυβέρνηση εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν επίσης ότι τα μηνύματα προς τη ΝΔ σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη από το χτύπημα της Χρυσής Αυγής είναι αμελητέα και δεν μπορούν να διαμορφώσουν κάποιο ισχυρό προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με τις πρόωρες εκλογές και εμφανίζεται και η ίδια σε εκλογική ετοιμότητα, ωστόσο εκτιμά ότι μειώνονται οι πιθανότητες για προσφυγή στις κάλπες το αμέσως επόμενο διάστημα:

Πρώτον η ίδια αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να τις επιβάλλει, παρότι τις ζητάει μετ’ επιτάσεως – ακόμη και με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων ατόνησε - με τις απεργίες σε διάφορους κλάδους, όπως αυτή την εκπαιδευτικών να σταματούν – με αποτέλεσμα να περιοριστεί και η δυναμική του αιτήματος για πολιτική ανατροπή. Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει πάντως να ζητάει εκλογές, ευελπιστώντας ότι τα αδιέξοδα του μνημονιακού προγράμματος και η απαίτηση για νέα επώδυνα μέτρα, θα προκαλέσουν κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Δεύτερο και κυριότερο γιατί, όπως εκτιμά, ούτε της κυβέρνησης της προκύπτει εύκολα το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου ο διεθνής παράγοντας που έχει λόγο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι πεπεισμένος – όπως και τον Ιούνιο - ότι οι εκλογές θα φέρουν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και θα αυξήσουν τη ισχύ της κυβέρνησης. Επιπλέον διαβλέπουν ότι ισχυρή αντίσταση στο ενδεχόμενο εκλογών προβάλει και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να φλερτάρει καν με την ιδέα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν επίσης ότι τα μηνύματα προς τη ΝΔ σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη από το χτύπημα της Χρυσής Αυγής είναι αμελητέα και δεν μπορούν να διαμορφώσουν κάποιο ισχυρό προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουναντίον, σημειώνουν, στελέχη της Κουμουνδούρου, σε πολλές μετρήσεις δεν υπάρχει η παραμικρή μεταβολή στις τάσεις, αφού οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δείχνουν απρόθυμοι να οδηγηθούν στη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το ενδεχόμενο των εκλογών με επιλογή του κ. Σαμαρά δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς, καθώς ο πρωθυπουργός έχει πάντα στο μυαλό του το αιφνιδιασμό, όπως απεδείχθη και στην υπόθεση της ΕΡΤ, ασχέτως εάν και τότε δεν το τόλμησε. Μάλιστα συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους μήπως επιχειρηθεί να προβληθεί ως κεντρικό δίλλημα των εκλογών «σταθερότητα ή αστάθεια», με επίκεντρο την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το δίλλημα αυτό θα μετατόπιζε την προεκλογική συζήτηση από το κεντρικό δίλλημα που θα πρέπει να είναι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και θα άλλαζε πιθανόν τη δυναμική των πραγμάτων. Γι’ αυτό και η ηγετική ομάδα έσπευσε, παρά τη σύγχυση των πρώτων ημερών να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κανενός «δημοκρατικού μετώπου» ή «συνεργασίας για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής» και ταύτισε τον αντιφασιστικό αγώνα με τον αγώνα κατά του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου